Lajčak: Integracija Crne Gore u zajedničkom interesu, u EU postoji velika podrška za vaše članstvo

"Raduje me da je Crna Gora lider u EU integracijama i ima najbolju poziciju da završi pregovore za mandata ove Evropske komisije"

12431 pregleda 9 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Biljana Matijašević
Miroslav Lajčak, Foto: Biljana Matijašević

Crna Gora je dio Evrope i njen napredak na putu evropskih integracija je važan za sve, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak.

On je danas razgovarao sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i premijerom Zdravkom Krivokapićem. Večeras će se sastati sa predsjednikom države Mlom Đukanovićem, a sjutra sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem.

Lajčak je na konferenciji za novinare podsjetio da je 2006. tokom referenduma "imao čast da predstavlja EU u istorijskom trenutku za Crnu Goru", i da mu je uvijek drago kada ima priliku da se vrati.

"Integracija Crne Gore je u našem zajedničkom interesu i kada je riječ o Crnoj Gori u EU postoji velika podrška za vaše članstvo. Crna Gora njeguje evropske vrijednosti i uvažen je partner EU, kada je u pitanju njena vanjska i bezbjednosna politika", rekao je Lajčak.

Dodao je da EU stoji uz Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa, a Ekonomski i investicioni plan EU za region podržaće oporavak i Crne Gore i regiona.

Dodao je i da u EU očekuju da Crna Gora čvrsto stoji na evropskom putu.

Na pitanje da li je upoznat sa uplitanjem stranog faktora u izbore, parlamentarne, kao i izbore u Nikšiću koji će biti održani 14. marta, Lajčak je odgovorio da EU prati situaciju u Crnoj Gori i da očekuje da se te stvari dešavaju bez spoljnog uticaja.

“Svaka vlada koja ima demokratski mandat treba da ostvari politiku autonomno, u saradnji sa EU bez uticaja i to očekujemo i od ove Vlade, to su evropske integracije i zemlje i regiona”, rekao je Lajčak.

Rekao je da ga raduje da je Crna Gora lider u EU integracijama i Evropska komisija je naglasila da da kraja njenog mandata jedna zemlja može da završi pregovore.

“Crna Gora ima najbolju poziciju za to", rekao je Lajčak.

Naveo je da je i na avgustovskim parlamentarnim izborima "pokazana zrelost".

"Prošle godine Crna Gora je dobila novo iskustvo - demokratsku smjenu vlasti i želim da visoko ocijenim taj zreli demokratski proces preuzimanja vlasti, bilo je to odgovorno od svih", naveo je Lajčak.

Što se tiče tužilačkih zakona, rekao je da u EU očekuju da Skupština uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije.

"Želio bih da istaknem da Crna Gora ima dobar sistem zakona koji ne treba da se smjenjuje nego da se nadograđuje, a to mora da se dešava kao rezultat inkluzivnog procesa uz usku konsultaciju sa EU i Venecijanskom komisijom. Sad je u interesu kvalitet tih zakona i očekujemo da Skupština u potpunosti uzme u obzir mišljenje Venecijanske komisije", rekao je Lajčak.

EU će, kako je rekao, nastaviti da pruža podršku Crnu Goru.

“Ostajemo uz Crnu Goru sve do pristupanja i očekujemo da zemlja čvrsto stoji na tom putu i da ispuni sve obaveze” poručio je Lajčak.

Lajčak je kazao je da vakcine iz Covax programa kasne, ali da će ubrzo situacija biti drugacija.

"EU tu ulaže ogromne napore", naveo je Lajčak.

Bonus video: