Katnić: Neću podnijeti ostavku, radiću do kraja mandata

Katnić je ranije saopštio da je spreman da se povuče sa funkcije koju pokriva, ukoliko predstavnici vladajuće većine odustanu od predloženih izmjena seta tužilačkih zakona

32110 pregleda 138 reakcija 86 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je da neće podnijeti ostavku na tu funkciju.

On je to kazao gostujući na TV Prva.

"Ne. Neću podnijeti ostavku, radiću do kraja mandata i do 67. godine koliko mi i Zakon dozvoljava", kazao je Katnić.

Katnić je ranije saopštio da je spreman da se povuče sa funkcije koju pokriva, ukoliko predstavnici vladajuće većine odustanu od predloženih izmjena seta tužilačkih zakona.

Na pitanje da li je imao razgovor sa premijerom Zdravkom Krivokapićem povodom najavljenih izmjena tužilačkih zakona, kazao je da ga je tada premijer pozvao.

"Ja sam mu rekao da sam spreman da podnesem ostavku ako ostanu organizacione jedinice koje su sjajne. To se izokrenulo kasnije kao da ja nešto ucjenjujem, a to je bila jedna moja mala žrtva, pod znacima navoda", kazao je on.

Kometarišući podatak da se predsjednik Crne Gore Milo Đukaoviž nalazi na Forbsovoj listi, Katnić je kazao da nema saznanja da Đukanović posjeduje neku drugu imovinu za koju bi se moglo posumnjati da nije stečena pošteno, te i da je svoju imovinu prijavio.

Katnić je kazao da nije bilo selektivnosti u radu Tužilaštva.

"Od 37 optužnica koje su pokrenute protiv politički eksponiranih lica, optuženo je 112 lica, a 111 su pripadnici DPS-a i njihovih koalicionih partnera, a samo jedan iz ranije opozicije", istakao je on, navodeći da je riječ o djelima iz visoke korupcije.

Takođe je naveo da je u predmetu Telekom saslušan jedan član porodice Đukanović, ali i napomenuo da po prijavama koje su podnese protiv njega, predsjednik Milo Đukanović nije pozvan nijednom na saslušanje.

Na pitanje da li postoji predmet A2A, Katnić je istakao da je redmet A2A rađen.

"Mi smo do stepena osnovane sumnje utvrdili da su oni oštetitili EPCG za oko sedam miliona. Taj novac je vraćen na račun EPCG", kazao je on..

Glavni specijalni tužilac je večeras, govoreći o najavljenim ranije izmjenama tužilačkih zakona od strane parlamentarne većine, kazao da je Skupština Crne Gore donijela zakon o SDT, a tome su prethodile ozbiljne rasprave i konsultacije, te da je iz najboljih praksi napravljen Zakon koji je , jedan od najboljih organizacionih.

"Nema pravo niko, pa ni Skupština, da se ponaša van vladavine prava. Cilje je bio da se smijeni GST i tužioci. Ali, nezavisno od toga, stvorena je bila situacija i ja sam vjerovao da će Skupština izglasati taj zakon, da su se pripremale situacije da se preduzmu neke radnje prema GST i nekim specijalnim tužiocima. Ja sam u jednom trenutku na jednoj sjednici pomenuo da bih ja mogao dati ostavku. Kada me je pozvao premijer Zdravko Krivokaić, samo smo natuknuli ovu temu. Nakon toga me je ponovo pozvao, on mi dao do znanja da bi Demokrate i URA mogli odustati od predloga zakona ako ja podnesem ostavku. Ja sam kazao da sam to spreman da učinim, ali sam tražio garant da niko od njih neće pokretatati izmjene tužilačkih zakona", kazao je Katnić.

Na temu transkripta koji su nedavno objavljeni, naveo je da ih je dao u javnost.

"To sam učinio jer smo bili napadnuti i ugroženi", kazao je.

On je istakao da je reagovao nakon što su ga optuživali da je korumpiran.

Naglasio je da se neko optuživati da je nepošten od strane onih koji su sami nepošteni.

Specijalno državno tužilaštvo je nedavno objavilo snimak razgovora kao dokaz pokušaja političkog uticaja Demokrata na specijalnog tužioca Živka Savovića. Objavljeni su transkripti razgovora koje su navodno vodili poslanici Demokrata Dragan Krapović i Boris Bogdanović, kao i razgovor Krapovića sa sadašnjim predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Kazao je i da nikada nije nezakonito sprovodio mjere tajnog nadzora.

Takođe je kazao da je uložena žalba na presudu Slavoljubu Stijepoviću u slučaju Koverta.

On vjeruje da je u ovom slučaju postojala svijest o tome da se čini krivično djelo, te da to sada ide na Apelacioni sud.

Na pitanje da li će biti razočaran ukoliko u daljoj proceduri žalba bude odbačena, kazao je da je već razočaran.

On je objasnio da ne postoji u tom slučaju krivično djelo korupcija, te je zato Stijepović optužen za pranje novca, a ne političku korupciju.

"Ovo nije bilo to. Ovdje je bilo pranja novca do stepena osnovane sumnje. Ovaj novac nema porijeklo u bankama, već je van redovnih tokova iz kriminalne djelatnosti. Prvostepeni sud nalazi da smo za šest osoba našli dokaze a da za jednu nema tog subjektivnog elementa. U svojoj odbrani je ova osoba priznala sve. Utvrđeno je kako je tekao novac. Da ga je D.K. predao S.S, da ga je predao lično, a da on nije imao svijesti on bi ga stavio na banku i novac je mijenjan u banci koja je u kontroli organizatora", naveo je on.

Prema njegovim riječima, sve to ukazuje na to da ovaj novac nije iz legalnih tokova.

Bonus video: