prioritet borba protiv kriminala i korupcije

Abazović - Lajčak: Evropska perspektiva najbolja spoljnopolitička vizija

Lajčak je ukazao da eventualne promjene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije i naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu

6156 pregleda 2 komentar(a)
Lajčak i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Lajčak i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović tokom današnjeg sastanka u vili „Gorica“ sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Abazović je kazao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u EU i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

„Evropska perspektiva najbolja je spoljnopolitička vizija Crne Gore i Zapadnog Balkana. Jedino snažna građanska država i društvo vladavine prava mogu dovesti do članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, naveo je Abazović.

Istakao je, kako je saopšteno iz Vlade, da članstvo u EU među građanima Crne Gore uživa nikad veću podršku.

„Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala je najveći od svih prioriteta i Vlada će se svim kapacitetima obračunati sa tim problemom“, kazao je Abazović.

Lajčak je, kako navode, iz Vlade, rekao da je EU posvećena integraciji Zapadnog Balkana, kao pitanju od najvišeg prioriteta i zajedničkog značaja. Naglasio je da je Crna Gora lider u pregovorima na prostoru Zapadnog Balkana, naglašavajući da je ključ u evropskim integracijama Crne Gore vladavina prava, sloboda medija i borba protiv korupcije.

"Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan je saopštio da Crna Gora, da bi dalje napredovala na svom putu ka EU i ispunila privremena mjerila za poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju EU, treba da ostvari dalji napredak u reformama iz oblasti vladavine prava, uključujući i da ostvari dalji napredak, a ne da nazaduje, u sprovođenju reforme pravosuđa", navode iz Vlade.

Ukazao je i da eventualne promjene tužilačkih zakona treba sprovesti u skladu sa preporukama Venecijanske komsije. Lajčak je naveo da je veoma važno da institucije sistema, naročito sudstvo i tužilaštvo, moraju biti nezavisni u svom radu.

Lajčak je kazao da je uspjeh Crne Gore veoma važan u kontekstu integracija Zapadnog Balkana.

"Lajčak je naveo da je politička tranzicija i mirna smjena vlasti na nedavno održanim izborima istorijski momenat za Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Sastanku je prisustvovala i šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici, Oana Kristina Popa.

Preporučujemo za Vas