"Zapadni Balkan je glavni prioritet Evropske unije"

Lajčak: Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca

Lajčak je, kako je saopšteno iz EU Info Centra, istakao čvrstu angažovanost Unije u Crnoj Gori, čak i u teškim vremenima, i podsjetio na obimnu pomoć protiv kovida-19, koja je obezbijeđena povrh pretpristupnih fondova i Ekonomskog i investicionog plana

14506 pregleda 4 komentar(a)
Lajčak, Foto: EU info centar
Lajčak, Foto: EU info centar

Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca i ugrozi poziciju predvodnika u integraciji, kazao je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak.

On je, tokom sastanaka sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, naglasio da je Zapadni Balkan glavni prioritet Evropske unije (EU) i da je integracija regiona u Uniju u zajedničkom interesu.

Lajčak je, kako je saopšteno iz EU Info Centra, istakao čvrstu angažovanost Unije u Crnoj Gori, čak i u teškim vremenima, i podsjetio na obimnu pomoć protiv kovida-19, koja je obezbijeđena povrh pretpristupnih fondova i Ekonomskog i investicionog plana.

On se osvrnuo i na visok nivo javne podrške težnjama Crne Gore da pristupi EU, ohrabrujući crnogorske vlasti da ispune očekivanja građana i obaveze prema Uniji.

„Tako što će ispuniti preostale izazove u ključnim problematičnim oblastima i pokazati uvjerljiv napredak, posebno u oblasti vladavine prava“, naveo je Lajčak.

On je podstakao sagovornike da pronađu način za konstruktivnu kohabitaciju i da ne dopuste da proevropske snage budu taoci aktera koji ne dijele iste evropske ciljeve.

"Sitna politika ne treba da skrene Crnu Goru s njenog evropskog pravca i ugrozi poziciju predvodnika u integraciji", kazao je Lajčak.

On je pohvalio i potpunu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, za koju je kazao da ukazuje na privrženost države njenoj evropskoj budućnosti, ohrabrujući Vladu da zadrži taj kurs.

Komentarišući predložene izmjene zakona o tužilaštvu, Lajčak je napomenuo da Crna Gora već ima uspostavljena tijela i mehanizme, i da ne bi smjela da preokrene sprovođenje pravosudne reforme.

„Već da se nadoveže na dosadašnji rad i na taj način unaprijedi rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, kazao je Lajčak. On je naglasio važnost dobro funkcionišuće diplomatske službe, između ostalog i u odnosu na imenovanje ambasadora Crne Gore u EU.

Preporučujemo za Vas