CDT: MVP da kaže da li se zemlje iz regiona nedozvoljeno miješaju u izborni proces u Nikšiću

Oni su rekli i da Agencija za elektronske medije treba da saopšti da li postoji nedozvoljeni uticaj medija iz okruženja na opredjeljenje građana i građanki Nikšića

9843 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Nikšić (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Nikšić (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) treba da nam kaže da li je na djelu nedozvoljeno miješanje zemalja iz regiona u izborni proces u Nikšiću, saopšteno je danas iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Da li je ponašanje državnih i partijskih zvaničnika iz inostranstva protivno diplomatskim konvencijama i dobrim običajima?", pitaju iz CDT.

Iz te nevladine organizacije (NVO) je saopšteno da su pokrenuli kampanju “Glasaj slobodno” usmjerenu ka građankama i građanima Nikšića, kako bi promovisali neprikosnoveno pravo na slobodan politički izbor.

"Cilj kampanje je da građane/ke podsjeti na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor", navodi se u saopštenju CDT koje potpisuje Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT.

Iz CDT su poručili da finansiranje izbornih kampanja iz inostranstva, ciljane medijske i dezinformativne kampanje i direktno uključivanje drugih država i njihovih zvaničnika u izbornu kampanju narušavaju demokratski legitimitet izbora.

Oni su rekli i da Agencija za elektronske medije treba da saopšti da li postoji nedozvoljeni uticaj medija iz okruženja na opredjeljenje građana i građanki Nikšića.

"Da li postoje zakonski mehanizmi da se protiv te pojave djeluje?", pitaju iz CDT.

Iz te NVO su kazali da ćutanje državnih organa znači odobravanje.

"Ćutanje znači da se u Nikšiću ne dešava ništa posebno niti neuobičajeno, pa ni nezakonito", piše u saopštenjU CDT.

Oni su naveli i da je na sajtu CDT-a (https://www.izbori.cdtmn.org/) postavljena aplikacija pomoću koje građani/ke mogu poslati prijave u slučaju da su im ugrožena vitalna prava u toku izbornog procesa ili ako su primijetili zloupotrebe u izborne svrhe.

"Nikšićanke i Nikšićani, glasajte slobodno", zaključuje se u saopštenju CDT.

Lokalni izbori u Nikšiću održaće se 14. marta.

Bonus video: