Partije svakodnevno krše mjere: Glasovi preči od nečijeg života i zdravlja

Nakon svih većih javnih okupljanja u Crnoj Gori epidemiloška statistika je bila lošija, odnosno povećan broj oboljelih

24670 pregleda 60 reakcija 60 komentar(a)
Sa skupa koalicije "Za budućnost Nikšića" i sa okupljanja pristalica DPS-a, Foto: Za budućnost Nikšića, Svetlana Mandić
Sa skupa koalicije "Za budućnost Nikšića" i sa okupljanja pristalica DPS-a, Foto: Za budućnost Nikšića, Svetlana Mandić

Uprkos pojačanim mjerama prevencije protiv širenje epidemije korona virusa i apelima zdravstvenih vlasti i Vlade da se one poštuju, kampanja za lokalne izbore u Nikšiću i dalje se vodi uz vidljivo kršenje mjere epidemioloških pravila.

Predstavnici izbornih listi obilaze naselja i domaćinstva, uglavnom bez maski i sigurne distance. O tome svjedoče i fotografije koje političke partije objavljuju na društevnim mrežama ili šalju medijima - promovišući svoje ciljeve.

Nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević, kazao je “Vijestima” da kao predstavnici građana ne mogu da odbiju kontakt i razgovor sa onima koji im svakog dana prilaze.

“Njih zanima kakvu im mi to budućnost nudimo onda kada ne bude epidemije, jer problemi mnogih od njih su veći od korone”, istakao je Kovačević.

 Sa skupa koalicije “Za budućnost Nikšića” u Vraćenovićima
Sa skupa koalicije “Za budućnost Nikšića” u Vraćenovićimafoto: Za budućnost Nikšića

On je podsjetio da je upravo njihova koalicija, preko predsjednika izbornog štaba obezbijedila pomoć u vakcinama od Srbije:

“Možemo da obećamo da ćemo u saradnji sa Vladom Crne Gore, ali i kroz traženje regionalne pomoći u borbi protiv epidemije vrlo brzo nakon preuzimanja vlasti učiniti Nikšić gradom u kom je najviše ljudi vakcinisano”, kazao je Kovačević.

Portparol Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin istakao je da se, kada su u pitanju aktivnosti koalicije “Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić” u potpunosti poštuju sve mjere i na svakom mjestu, a sve u cilju zdravstvene zaštite.

“Tu prije svega mislim na broj ljudi, maske, održavanje distance, kao i na sve druge propisane mjere”, kazao je Rovčanin.

Demokrate Nikšić
foto: Demokratska Crna Gora

“Karavan mira” koalicije „Mir je naša nacija - zaokruži slobodu“ na čelu sa nosiocem liste i poslanikom Momom Koprivicom i liderom Demokrata i predsjednikom Skupštine Aleksom Bećićem je tokom kapmanje posjetio više nikšićkih naselja. Na fotografijama koje su podijelili na društvenim mrežama se vidi da je bilo više od 25 osoba, koliko je propisano mjerama.

Krajem februara se na nikšićkom trgu ispred kancelarije Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) okupilo oko stotinu građana koji uglavnom nisu držali distancu.

Okupljanje pristalica DPS-a
Okupljanje pristalica DPS-afoto: Svetlana Mandić

Kršenje protivepidemijskih mjera zabilježeno je i na političkom skupu “Za budućnost Nikšića” u Vraćenovićima, gdje je bez držanja distance rijetko ko nosio masku, o čemu takođe svjedoče objavljene fotografije.

Nosical liste Narodnog pokreta Miodrag Daka Davidović u okviru svoje kampanje, kako svjedoče javno dostupne informacije, gotovo svakodnevno obilazi nikšićka domaćinstva.

Sa okupljanja u Župi nikšićkoj
Sa okupljanja u Župi nikšićkojfoto: Narodni pokret Crne Gore

Na fotogafijama se vidi među članovima porodica, gdje su i starije osobe, djeca i bebe.

Davidović u Rastocima
Davidović u Rastocimafoto: Narodni pokret Crne Gore

Građanski pokret URA na društvenim mrežama se pohvalio fotografijama iz posjeta domaćinstvima koja nisu dozvoljena epidemiološkim mjerama.

Građanski pokret URA
foto: Građanski pokret URA

Ministarstvo zdravlja saopštilo je ranije da je nedopustivo da se u složenoj epidemiološkoj situaciji, uprkos stalnim upozorenjima zdravstvenih stručnjaka, u Nikšiću “nerazumno i nesavjesno” krše mjere i time “svjesno ugrožavaju zdravlje i životi stanovnika ovog grada”.

Vlada je posljednjih dana angažovala sve resurse da podstakne stanovništvo na strogo poštovanje epidemioloških mjera i da pojača kontrolu na tom polju.

Premijer Zdravko Krivokapić, u obraćanju građanima početkom marta, saopštio je da Vlada neće pooštravati mjere u narednih deset dana i pored konstatacije o zabrinjavajućoj situaciji i zdravstvenom sistemu na granici izdržljivosti.

On je u dva navrata bio na udaru javnosti zbog nepoštovanja epidemioloških mjera. Posljednji put se to desilo krajem februara, kada je bez maske i propisane distance prisustvovao Svetosimeonovskom saboru u Hramu Hristovog vaskrsenja.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, međutim, 2. marta kada je broj preminulih od kovida premašio 1.000, zatražio oštrije mjere, uključujući i zabranu ulaska u zemlju bez odgovarajućih testova.

Bonus video: