"SRBIJA NAJVAŽNIJI PARTNER CRNE GORE"

Krivokapić: Da sam bio premijer ne bih priznao Kosovo, ali sve je završeno prije mog dolaska

Premijer je u intervjuu za beogradski "Blic" rekao i da kada bi donijeli sada odluku da se priznavanje nezavisnosti Kosova povuče, da bi Vlada "pala" na prvom sledećem skupštinskom zasijedanju

37964 pregleda 237 reakcija 123 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Krivokapić, Foto: Luka Zeković

Srbija je najvažniji partner Crne Gore, premijerka Srbije Ana Brnabić bila bi dočekana u Podgorici kao najrođenija, jer Crna Gora bližih od Srbije nema, rekao je premijer Zdravko Krivokapić.

On je u intervjuu za "Blic" kazao da nezavisnost države Kosovo "ne bi priznao".

Krivokapić je kazao da je osnovna promjena u odnosima dvije zemlje to što Crna Gora sada želi dobre odnose sa Srbijom, koju vidi kao svog najvažnijeg partnera.

"Srbija je država sa kojom nas veže istorija i tradicija. Vlada koju je vodio DPS nije imala taj pogled na Srbiju, o čemu svjedoči i broj uzajamnih posjeta zvaničnika Srbije i Crne Gore. Građani naših država žele tu saradnju, a mi kao odgovorne vlade treba da slušamo šta nam poručuje narod", kazao je Krivokapić.

Podsjetio je da je uputio zvaničan poziv Brnabić da posjeti Crnu Goru i da njegov poziv ostaje otvoren.

Odgovor, dodaje, još nisu dobili, a ističe da bi Brnabić bila dočekana kao najrođenija i najbliža jer Crna Gora nema nikoga bližeg od Srbije.

"Premijerka je u Podgoricu donijela prve vakcine, donaciju Srbije, i tada sam rekao da joj se nadamo uskoro, da je dočekamo kako nama Crnogorcima dolikuje i kako predsjednik Vlade Srbije zaslužuje", naglasio je.

Na pitanje kako planira da integriše i onaj dio Crne Gore koji je protiv zbližavanja sa Srbijom, Krivokapić kaže da je godinama prethodna crnogorska vlast radila na tome da narod ubijedi da je Srbija Crnoj Gori isto što i bilo koja susjedna zemlja, pa čak i podgrijavala tezu o velikosrpskim pretenzijama i atacima na crnogorsku državnost.

"Dok su narod trovali pričom o Srbiji, odvijala se prvobitna akumulacija kapitala u Crnoj Gori, koja je postala feud nekoliko porodica. I šta imamo danas? Nezavisnu Crnu Goru koju Srbija nije ugrozila ničim i prebogate pojedince koji su ugrozili Crnu Goru", rekao je Krivokapić za Blic.

Vjeruje da su građani Crne Gore "naučili lekciju" i da im više niko ne može podvaljivati priču o ugroženosti države.

Prema njegovim rečima, država može biti ugrožena ako se ne vrate tradicionalnim vrijednostima, ako se ne oslobode korupcije.

"I neće biti ugrožena spolja, kao što nije bila ni do sada. Biće ugrožena iznutra, baš kao što je bila svih godina svoje nezavisnosti", dodaje Krivokapić.

Na pitanje kada bi se moglo očekivati rješenje dvojnog državljanstva, Krivokapić je rekao da je Crna Gora naslijedila još ozbiljniji problem i u tom smislu navodi da imaju izvjestan broj stanovnika koji u toj zemlji žive skoro tri decenije, imaju porodice, djecu, plaćaju porez, a nemaju državljanstvo.

"To je pitanje koje će jako brzo doći na dnevni red jer je nedopustivo da se država na takav način odnosi prema svojim stanovnicima. Kada se uredi to pitanje, onda na red dolazi i pitanje dvojnog državljanstva".

Govoreći o pitanju Kosova i tome kako se vidi u Crnoj Gori, Krivokapić navodi da je pitanje Kosova za dio stanovništva emotivno pitanje par ekselans i da oni smatraju da je neotuđivi dio Srbije.

"Taj dio našeg narod će to misliti ma kakav na kraju bude dogovor Beograda i Prištine. Da sam bio predsjednik Vlade Crne Gore u situaciji kada Crna Gora još nije priznala Kosovo, nikada ne bih dao saglasnost da se to desi. Ali, sve je završeno prije mog dolaska u vladu i prije ove vlade", navodi Krivokapić.

Kaže i da kada bi donijeli sada odluku da se priznavanje nezavisnosti Kosova povuče, Vlada bi "pala" na prvom sledećem skupštinskom zasijedanju.

"DPS bi uradio sve da ponovo formira vladu i ponovo donese istu odluku za Kosovo. Sve drugo je imaginacija bazirana na željama", kaže Krivokapić.

Na pitanje kakva je uloga Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Krivokapić kaže da kao i kroz istoriju igrati veoma važnu ulogu u crnogorskom društvu, poštujući principe sekularizma.

"S obzirom na to da je pitanje Zakona o slobodi vjeroispovesti riješeno u skladu s Ustavom, da je SPC tim zakonom izjednačena sa drugim vjerskim zajednicama u Crnoj Gori, nema više razloga da se SPC ne vrati svojoj misiji, a da država nastavi da brine o svojim poslovima. Na taj način će čuvati jedna drugu", dodaje.

Na pitanje kako funkcioniše relacija sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem nakon niza njegovih poteza koji su doveli u pitanje stabilnost države i saradnju sa Vladom, Krivokapić ocjenjuje da je Đukanović isuviše iskusan političar da zna da je i za Crnu Goru, a i za njega samog bolje da sarađuju.

Smatra i da će kohabitacija trajati do sledećih predsjedničkih izbora na kojima će, kako kaže, izgubiti kandidat DPS-a, ma ko to bio.