Banović Abazoviću: Prestanite da se sprdate sa Crnogorcima i Čačkom

"To što je DPS katastar nezakonito upisao crkve i groblja na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i pojedine sveštenike, ništa neće promijeniti"

12439 pregleda 85 reakcija 84 komentar(a)
Banović, Foto: Savo Prelević
Banović, Foto: Savo Prelević

Ma koliko željeli, ne možete ni Vi ni niko drugi staviti pečat na nepravdu, poručio je Borisalv Banović, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) potpredsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću.

"Crkve koje su gradili nasi đedovi i naša država mogu biti samo Hristove i samo narodne, zajedničke. To što je DPS (Demokratska partija socijalista) katastar nezakonito upisao crkve i groblja na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i pojedine sveštenike, ništa neće promijeniti. Kao ni to što vi "pečatite zakon". One pripadaju svima, pa se kad-tad moraju tako i zvati. I prestanite da se sprdate sa Crnogorcima, a i s Čačkom. Neće naše crkve odnijeti, niti ih žele, vrijedni i pošteni ljudi Srbije. Ostavite se tog priprostog ruganja sa našom tradicijom, sa našim emocijama i sa zdravom pameću", poručio je Banović Abazoviću.

Abazović je juče u Župi nikšićkoj rekao da "Inicijativa za ocjenu ustavnosti člana 12, Zakono o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara ima za cilj da stavi pečat na cijelu priču da će kulturna dobra Crne Gore završiti negdje drugo, što bi oni rekli u Čačak".

On je dodao da Abazović dobro zna o čemu se radi.

"Znate vi dobro o čemu se radi, znate vi dobro da je vršen upis nad hramovima i zemljištem sa grobovima naših porodica mimo prava i pravde. Radi čega? Radi vlasništva? Radi vjere? Ne, nemamo mi sa Srpskom pravoslavnom crkvom problem oko vjere nego oko istorije. Ovim se želi naša istorija i zajednička istorija upisati na novog vlasnika. Ovim upisom se želi kupiti istorija nerođene đece. Kleronacionalisti su preimenovali vlasništvo da bi preimenovali ime i biće crnogorsko. I vi im pomažete. To bi trebalo da bude za vazda, sa Vašim pečatom? Kako nas potcjenjujete! Ovo pitanje je teško i bolno, Zbog ovog pitanja je pala krv među Crnogorcima i Srbima/Crnogorcima na Petrovdan 1991. godine. Prvi put i valjda jedini od kad je manastir sagrađen. Ajde da učinimo da bude poslednji", poručio je Banović.

Po njegovim riječima, "nije ovo pitanje za igru, za predizbornu partijsku trgovinu, za URU i SDP, DF i DPS".

"Ono prevazilazi i Vas i mene i cijele generacije. Nije ni za svako vrijeme. Zemlja je u velikim zdravstvenim, ekonomskim i političkim problemima i Vi treba da pokrenete nešto što je u ovoj situaciji neće dalje dijeliti. Očekujemo od Vas sa tako visokog mjesta u crnogorskoj Vladi da budete pažljiviji, konstruktivniji. Vi, umjesto da pomognete da se nađe rješenje i pomirenje među braćom, sipate so na ranu Crnogorcima. Kad se bar malo spušte tenzije, vi dosoljavate, ne bi li vam kanuo koji glas u Nikšiću, jer ste im “stavili tačku na zakon”, za vazda. Ako ne umijete bez tako - sipajte Abazoviću, prije ćemo se prenut", zaključio je Banović u obraćanju Abazoviću.

Bonus video: