LP: Visoko obrazovanje ne smije biti predmet politikanskih podmetanja

Fakultet za crnogorski jezik i književnost, kako su naveli iz LP, “vodi civilizacijsku bitku za temeljna građanska prava i demokratske principe i zato je svako ko vjeruje u slobodno društvo danas na njihovoj strani”

2378 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Liberalna partija
Foto: Liberalna partija

Obustava finansiranja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK) još jedna je bruka crnogorske Vlade, kazali su iz Liberalne partije (LP) i poručili da visoko obrazovanje i nauka ne smiju biti predmet politikanskih i nacionalističkih podmetanja i nestručnosti.

Iz LP su kazali da podržavaju napore FCJK, njegovih profesora i studenata da očuvaju akademsku i građansku čast i dignitet.

“Ta ustanova nalazi se pod nevjerovatnim pristicima u revanšističkom piru nove vlasti i ministarke koji, osim što ne podnose sve što ima prefiks crnogorskog, sve manje podnose i bilo kakvu kritiku svog rada i ne mogu da podnesu slobodu govora ako nije po njihovom ukusu”, ocijenili su iz LP-a.

Taj fakultet, kako su naveli, “vodi civilizacijsku bitku za temeljna građanska prava i demokratske principe i zato je svako ko vjeruje u slobodno društvo danas na njihovoj strani”.

Iz LP-a su kazali da su profesori i studenti FCJK održali nekoliko lekcija javnosti Crne Gore.

“Prvo svojim aktivnim javnim govorom, pisanjem i skretanjem pažnje na društvene i političke anomalije ovog sistema i režima, a potom i buntom i demonstracijama na ulicama Cetinja danas kada su pokazali kako se bori za pravo na slobodu izražavanja i slobodu znanja”, naveli su iz LP-a.

Kako su kazali, znanje i nauka ne trpe monopole i mračnjačku ideologiju koju nudi aktuelna vlast.

“Skandal sa obustavom finansiranja ove prestižne visokoškolske ustanove koja je dala mnogo istaknutih naučnih imena, ali i naučnih skupova i izdanja koja su bogatstvo crnogorske književnosti i nauke, još jedna je bruka crnogorske Vlade. Visoko obrazovanje i nauka ne mogu i ne smiju biti predmet njihovih politikanskih i nacionalističkih podmetanja i nestručnosti”, zaključuje se u reagovanju LP-a.

Bonus video: