Politika stavljena iznad građana

Uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji i ograničenjima kretanja u više opština, Nikšić svakodnevno ugošćuje veliki broj visokih partijskih funkcionera koji učestvuju u kampanji za lokalne izbore

39601 pregleda 87 reakcija 36 komentar(a)
Putuju uz potvrde: Mandić na skupu u Nikšiću, Foto: Demokratski front
Putuju uz potvrde: Mandić na skupu u Nikšiću, Foto: Demokratski front

Uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji i ograničenjima kretanja u više opština, Nikšić svakodnevno ugošćuje veliki broj visokih partijskih funkcionera koji učestvuju u kampanji za lokalne izbore u nedjelju. Neki od njih, kao i lokalni političari, obilaze domaćinstva i javno objavlju fotografije na kojima su u društvu starih osoba, djece... a u tome prednjači Nikšićanin Miodrag Daka Davidović (Narodni pokret).

Za put od Podgorice, Budve... do Nikšića funkcioneri, kako je rečeno “Vijestima”, koriste potvrde, kao i većina zaposlenih - koje im izdaju poslodavci.

Da li su u ovim slučajevima to partije ili Skupština i Vlada, lokalna samouprava - iz partija nisu odgovorili. Kao ni da li time pokazuju da su im bitniji politički poeni od zdravlja građana.

Okupljanje pristalica DPS i ZBNK na nikšićkom trgu
Okupljanje pristalica DPS i ZBNK na nikšićkom trgufoto: Privatna arhiva

U izvještajima sa partijskih skupova u Nikšiću, čije su fotografije i na društvenim mrežama, vide se predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević, predsjednik SO Budva Krsto Radović, predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević, šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković, vršilac dužnosti direktora Fonda za zdravstveno osiguranje Dragoslav Šćekić, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, poslanici u Skupštini Dragan Krapović, Miloš Konatar, Boris Bogdanović...

Kovačević i Carević u Grahovu
Kovačević i Carević u Grahovufoto: Za budućnost Nikšića

Vladin Savjet za borbu protiv koronavirusa u sa vezi kampanjom za lokalne izbore nije izdao nikakve preporuke, a vladini zvaničnici su samo javno apelovali na pridržavanje propisanih mjera.

1294 osoba bilo je zaraženo juče u NIkšiću, dok je 5. januara - na dan raspisivanja izbora, taj broj iznosio 625, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje

Sociolog Andrija Đukanović upozorava za “Vijesti” da se, kako kaže, prati svaki korak građana a da političke elite bez problema sprovode svoje partijske aktivnosti. On je istakao da je politika stavljena iznad života.

„Ovih dana Nikšić je centar političkih zbivanja, ali i primjer kako se krše epidemiološke mjere na svaki mogući način. U situaciji kada bilježimo rekord u broju smrtnih slučajeva, prekjuče je 18 naših građana umrlo, u Nikšiću imamo svakodnevno masovna okupljanja. To najbolje pokazuje odgovornost političke elite i njihovu brigu za građane. Na nikšićkom trgu svaki dan prisustvujemo praktično festivalu politike. No prostoru trga sve partije i ogroman broj njihovih aktivista uglavnom bez maski promovišu svoje politike... O zloupotrebi funkcija više je izlišno i govoriti. To je dio sistema vrijednosti kod nas. Kakav bi to funkcioner bio kad ne bi nešto “zakačio” od te funkcije”, rekao je Đukanović.

Iz Demokrata su „Vijestima“ kazali da se potvrde o kretanju ne zloupotrebljavaju, jer su izdate upravo zbog obaveznih partijskih aktivnosti.

„Funkcioneri svih partija su angažovani, jer je to njihova partijska obaveza“, navodi se u odgovoru.

Ministarstvo zdravlja je drugog marta izdalo odbredbe zabrane izlaska građana sa teritorije Podgorice, Cetinja, Nikšića, Plužina, Herceg Novog i Ulcinja, dok je ta mjera važila za Budvu i Tivat od 25. februara.

Uprava policije je osmog marta podnijela krivične prijave protiv 22 osobe zbog svadbenog veselja. iz UP nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su i koliko krivićnih prijava podnijeli povodom partijskih aktivnosti ili okupljanja u svrhu preizborne kampanje u Nikšiću, kojima se krše mjere Ministarstva zdravlja.

Bonus video: