Odluka donijeta, intelektualna elita prelomila?

„Plenum 083 – poštena priča“ je potvrda da formu uključenosti u pitanja od opšteg značaja građanin bira sam. „Plenum 083“, u najkraćem, od svojih sugrađana ne traži glas nego im daje riječ, jer samo tada je to – poštena priča

57146 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić
Foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić

Sudeći po masovnim dočecima karavana mira liste "Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić" u svim nikšićkim naseljima, očigledno je da je okupljanje svih progresivnih struktura u Nikšiću bilo najbolji recept za pridobijanje podrške i povjerenja Nikšićana. Strukture koje je okupila ova koalicija već je pokazala i znanje i stručnost i poznavanje problema u svim nikšićkim naseljima, za koje su pripremili rješenja, izradivši programe ne samo za Nikšić u cjelini, već i za svako od nikšićkih naselja ponaosob.

Nikšićani su se, tokom prethodne tri decenije, u kojima je njihov grad proživljavao agoniju, često znali tješiti činjenicom da je iz njihovog mjesta potekao veliki broj intelektualaca i stručnjaka čiji renome uveliko prevazilazi gradske ili nacionalne okvire. Ređala su se imena, blistave biografije, ali je zaključak uvijek bio poražavajuće identičan: svi ti ljudi su, prije ili kasnije, bili primorani da odu i nevoljno ostave svoj grad onim političkim činiocima koji su ga, zarad ličnih ambicija, pretvarali u prigradsko naselje glavnog grada Crne Gore.

Sve to vrijeme, u Nikšiću su, kao autentična alternativa političkom ludilu koje nas je zapljuskivalo, djelovali pojedinci i manje, neformalne skupine hrabrih i nepotkupljivih ljudi. Njihova snaga se ogledala u ličnom primjeru koji su pružali drugima, u putokazu onima koji su tek stasavali, ali se, zbog sveprisustva jedne Partije, nije mogla iskazati i u ravni političkog odlučivanja.

Plenum001
foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić

Kako su sazrele prilike da se politička struktura koja je temeljno radila na pretvaranju Nikšića u beznačajnu provinciju pošalje u političku prošlost, tako je i nikšićka „druga javnost“ - koju čine profesori, aktivisti, radnici, studenti – odlučila da formalizuje svoje političko djelovanje.

Ta forma ima svoje ime: „Plenum 083 – poštena priča.“ To ime, koje označava nestranačku političku organizaciju, jeste poziv Nikšićanima, jeste želja da se „s druge strane“ veze čuje glas prijatelja, sapatnika, starog znanca koji ovaj poziv čeka već godinama. To je, ujedno, poziv čitavim generacijama kojima je prirođen povišen osjećaj za pravdu i odgovornost, buntovni duh, ali i skromnost.

Plenum 083
foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić

"Svrha ovakvog udruživanja jeste u procjeni da je naš grad u problemu iz kog ga ne može izvući nikakva direktiva niti odluka odozgo. Dobra volja državnih organa i budućih opštinskih vlasti je, svakako, neophodna, ali nije dovoljna, jer je temeljni preduslov za ozdravljenje Nikšića aktiviranje odozdo, tj. učešće svih nas u pitanjima koja se i tiču opštih interesa, jer naše probleme neće riješiti niko drugi, do mi sami" - kažu iz Plenuma 083.

Politika nije „stara dama“ niti kakvo slično nečasno zanimanje, kako su je često označavali mnogi, nego je, naprosto, polje mogućnosti. To je, jednostavno, sve ono što se odnosi na pitanja koja se tiču svih nas, cijele zajednice. Dužni smo da učestvujemo u toj sferi, kako ne bismo bili svedeni na pasivne posmatrače sopstvenih života.

„Plenum 083 – poštena priča“ je potvrda da formu uključenosti u pitanja od opšteg značaja građanin bira sam. „Plenum 083“, u najkraćem, od svojih sugrađana ne traži glas nego im daje riječ, jer samo tada je to – poštena priča.

"U Demokratama i Momu Koprivici, kao nosiocu liste, prepoznali smo korektan odnos, realan pristup problemima, sklonost poštovanju dogovora i spremnost da se uvaže i uključe svi koji misle dobro našem gradu. Zato i jesmo u koaliciji za predstojeće lokalne izbore" - poručuju iz Plenuma 083.

"Otpor koji su Nikšićani demonstrirali i 30. avgusta jeste putokaz, ali i obaveza. Snaga i suverenost, iz kojih taj otpor izrasta, moraju da traju i nakon 14. marta, jer samo tako svi mi, zajedno, nastavljamo da pobjeđujemo i samo tako te pobjede imaju smisao, jer su usmjerene ka opštem dobru" - zaključuju u Plenumu 083.

Plenum 083 čine poznata imena, ugledni građani i stručnjaci iz različitih oblasti ili jednom riječju intelektualna elita grada pod Trebjesom: Doc. dr Dušan Krcunović, Mićun Milatović, Mr Tomaš Damjanović, Sava Kostić, Željka Ćiraković, Vladan Ćeranić, Željko Lučić, Rako Urošević, Mr Darko Papić, Đorđije Malović, Mr Darko Blagojević, Dr Predrag Živković, Mr Obrad Samardžić, Nebojša Kasalica, Željko Perović, Biljana Vučurović, Mr Stevan Đurđević, Mr Mirko Leovac, Dr Ivan Šupić, Dr Nataša Krivokapić, Doc. dr Goran Ćeranić.

Novi projekti i sportske infrastrukture

Iz koalicije „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ poručuju da će rekonstruisati atletsku stazu na Gradskom stadionu, opremiti je u skladu sa najvećim standardima, modernizovati prostor za skakačke i bacakčke discipline, a atletićari će dobiti svoje zvanične prostorije i svlačionice. Takođe, planiraju otvaranje mobilnog ugostiteljskog objekta i izgradnju avanturističkog parka pod Trebjesom, kako bismo obogatili turističku ponudu grada. Ovim projektima će, kako kažu, unaprijediti sportske potencijale Nikšića, zadžati sportiste u gradu, omogućiti im profesionalno usavršavanje i stvoriti uslove za napredovanje. Dodatno, unaprijedićemo preduzetnički inovativni ekosistem i uticati na povećanje broja turista u gradu pod Trebjesom, na korist svih građana Nikšića.

sport Demokrate
foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić
sport Demokrate
foto: Mir je naša nacija-Ne damo Nikšić

Spot koji pomjera granice

Iz ove koalicije predstavili su i novi predizborni spot u kojem Momo Koprivica odgovara na niz pitanja koja se tiču ukupne situacije u Nikšiću. Na spotu, nosilac liste „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić“ u kratkim odgovorima, efektno, u svega nekoliko riječi, uspijeva da predstavi cio jedan pejsaž Nikšića bez sportskih klubova, bez brige za zaštitu životne sredine, ali sa nemarnošću za to kakvim se putevima kreće i Nikšić i Nikšićani. I pored u opšteg sumornog stanja, koalicija „Mir je naša nacija – Ne damo Nikšića“ ovim spotom, kroz obraćanje Moma Koprivica, uliva optimizam, porukom kako će, šta god da bude 14. marta pobijediti mir, što je u okolnostima koje su pratile predizbornu kampanju, po mnogima, najbitnije.

Pogledajte šta je još poručio Koprivica.