ANB: Netačno da je Vukšić izbjegao da odgovori, pitanja nijesu ni postavljana, ni razmatrana

Iz ANB su kazali da da je "o neistinitoj objavi pres službe Pokreta za promjene obaviješten i skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu koji je tim povodom izdao zvanično saopštenje"

27065 pregleda 27 reakcija 22 komentar(a)
Vukšić, Foto: Savo Prelević
Vukšić, Foto: Savo Prelević

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) saopštila je danas da nije tačno da je vršilac dužnosti (v.d.) ANB Dejan Vukšić izbjegao da odgovori na pitanja tokom jučerašnjeg kontrolnog saslušanja pred Odborom za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore.

Pokret za promjene (PzP) je juče saopštio da je "Vukšić izbjegao da odgovori na pitanja o njegovim vezama sa narkoklanom", te da PzP neće glasati za njegov izbor u Skupštini.

"Povodom objave press službe PzP u medijima i na zvaničnoj Fejsbuk stranici Demokratskog fronta (DF) u kojem su taksativno navedena pitanja na koja je v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić navodno izbjegao odgovoriti, što je netačna informacija, u cilju očuvanja kredibiliteta Odbora za bezbjednost i odbranu i Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i pravilnog informisanja javnosti, obavještavamo da objavljena pitanja nijesu ni postavljena, ni razmatrana na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu od 10.03.2021. godine, budući da je na Odboru konstatovano da nijesu tema ovog kontrolnog saslušanja v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost", saopšteno je iz ANB.

U saopštenju se dodaje da je "o neistinitoj objavi pres službe Pokreta za promjene obaviješten i skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu koji je tim povodom izdao zvanično saopštenje".

"Od predsjednika Odbora, Milana Kneževića, očekujemo potvrdu navoda iz ovog saopštenja", kazali su iz ANB.

PzP je juče saopštio da je "Vukšić izbjegao da odgovori na pitanja o njegovim vezama sa narkoklanom".

"PzP neće glasati za njegov izbor u Skupštini", objavila je juče ta partija na svojoj Fejsbuk stranici

Iz PzP su kazali da je na saslušanju Vukšića na Odboru za bezbjednost i odbranu u Skupštini Crne Gore koja je bila zatvorena za javnost, Vukšić izbjegao da odgovori na sljedeća pitanja koja mu je postavio član Odbora ispred PzP:

"1. Sa kojim pripadnicima kavačkog klana je Vukšić imao kontakt i kakav je to kontakt bio?

Javno (DN Vijesti 25.01.2021.) je izjavio da je "u njegovu kancelariju došao član porodice lica (oca i sina) koje su novinari Vijesti označili pripadnicuna kavačkog klana". Da li je osim sa tim licem (članom porodice) imao kontakt sa još nekim pripadnikom kavačkog klaba ili članovima njihovih porodica? Da li je on ili njegova advokatska kancelarija u bilo kom postupku zastupala nekog od članova kavačkog klana?

2. Da li je njegova kancelarija 2016. godine zastupala Tamaru Zvicer, suprugu Radoja Zvicera?

Da li je saradnik iz njegove kancelarije advokat Damir Rebronja bio angažovan prilikom pretresa stana Zvicera u Kotoru?

3. Da li poznaje istaknutog međunarodnog krijumčara kokaina Stanka Radulovića iz Kotora i u kakvim je odnosima sa njim?

4. Da li je siguran da sa Dakom Davidovićem nije imao bez jedan susret kako je to javno objavio (DN Vijesti od 25.01.2021.)?"

Iz PzP su rekli da je "ovakvo ponašanje v.d. direktora ANB i njegovo ćutanje najbolji odgovor i potvrda naše dosadašnje tvrdnje da Dejan Vukšić nije dostojan da obavlja najznačajniju funkciju u sektoru bezbjednosti su se pokazale tačne".

"Imajući u vidu ovakvo ponašanje v.d. direktora Vukšića i njegovu sumnjivu povezanost sa jednim od narko klanova, PzP neće glasati za njegov izbor na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost", rekli su juče iz PzP.

Knežević: Izvještaj o sjednici Odbora jednoglasno usvojen, predstavlja jedini zvaničan stav

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević je saopštio da je juče prezentovan Izvještaj o sjednici Odbora jednoglasno usvojen, i da predstavlja jedini zvaničan stav zasnovan na Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, te da svi drugi medijski natpisi, tumačenja i tzv. informacije, ne odražavaju suštinu jučerašnjeg rada Skupštine.

“Na osnovu dopisa od strane v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, a u skladu sa članom 6 st. 3 i 4 Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, u svojstvu predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, obavještavam javnost da je juče prezentovan Izvještaj o sjednici Odbora jednoglasno usvojen, i da predstavlja jedini zvaničan stav zasnovan na Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane. Svi drugi medijski natpisi, tumačenja i tzv. informacije, ne odražavaju suštinu jučerašnjeg rada Skupštine", kazao je Knežević, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Bonus video: