Nikšićkoj policiji stiže pojačanje

MUP: Operativni tim za kontrolu izbora locirao je potencijalne probleme do kojih može doći

86673 pregleda 327 reakcija 32 komentar(a)
Podrška i iz ostalih gradova ako bude trebalo, Foto: Savo Prelević
Podrška i iz ostalih gradova ako bude trebalo, Foto: Savo Prelević

U nedjelju će biti pojačano prisustvo policije u Nikšiću, a ako bude potrebe na raspolaganju je i podrška iz ostalih crnogorskih gradova, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koordinator Operativnog tima za kontrolu izbora u Nikšiću Rade Milošević saopštio je u utorak da je bezbjednosna situacija uoči lokalnih izbora „umjerena ka visokom riziku“ i da će policija i nadležni državni organi oštro reagovati na bilo kakve pokušaje izazivanja nemira.

“Operativni tim za kontrolu izbora u Nikšiću locirao je potencijalne probleme do kojih bi moglo doći u nedjelju, na dan izbora. Analizirali smo stanje i sačinili set mjera kako bi policija, u slučaju potrebe, mogla adekvatno djelovati, ako dodje do ugrožavanja javnog reda i mira i samog izbornog procesa. Tokom izbornog dana, policija će operativno sprovoditi sve mjere,” navodi se u odgovoru MUP-a na pitanje kakav je plan za izborni dan u Nikšiću kako bi se preduprijedilo kršenje mjera, tenzije i incidenti.

Dodaje se da će Operativni tim pratiti da li je sve u skladu sa zakonom i reagovati u vezi sa tim.

“Operativni tim još jednom apeluje na sve građane Nikšića da se uzdrže od slavlja i da ostanu kod kuće, kako bismo doprinijeli i na taj način popravljanju, trenutno narušene, epidemiološke situacije u tom gradu”, prenosi MUP. Na pitanje da li službenici Uprave policije imaju ovlašćenja u Nikšiću da podnose prijave protiv partija i funkcionera za kršenje mjera, iz MUP-a odgovaraju potvrdno.

“Operativni tim za kontrolu nikšićkih izbora profesionalno obavlja svoj posao. Na visini zadatka su članovi unutrašnje kontrole, kao i sektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta i finansijsko obavještajne jedinice Uprave policije. U domenu svojih nadležnosti, svako od nas daje maksimum i posao obavlja zakonito. Tako ćemo činiti i u nedjelju i omogućiti građanima Nikšića demokratske izbore,” piše u odgovoru “Vijestima”.

Tokom kampanje za lokalne izbore, koja se završava večeras jer počinje izborna ćutnja, pored oštrih političkih poruka bilo je i više inicidenata koji su se vezivali za predizbornu situaciju. Glavni policijski inspektor u Odjeljenju unutrašnje kontrole MUP-a Aleksandar Novović, kazao je na konferenciji u utorak da je policija u svim slučajevima preduzela sve u skladu sa zakonom, da nije bilo propusta i da i dalje preduzimaju određene mjere i radnje u odnosu na krivična djela koja su počinjena.

Za dva incidenta čija su meta bili aktivisti Demokrata, rekao je da se gone po privatnim tužbama. Demokrate su takođe tvrdile da je ugrožen njihov nosilac liste Momo Koprivica koji je dobijao prijetnje na društvenim mrežama, izmeću ostalog i da će ga “mrak pojesti”. Policija i MUP nisu se oglašavali u vezi s insistiranjem dijela partija da po Nikšiću “vršljaju” pojedinci iz Srbije po nalogu Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, a nezvanično tvrde da o tome postoje operativna saznanja, ali ne i dokazi.

Bonus video: