"OJAČATI ODNOSE SA DIJASPOROM"

Abazović posjetio crnogorska iseljenička udruženja u Sjevernoj Makedoniji

"Svi treba da uložimo napor kako bi na dostojan način predstavili Crnu Goru u svijetu"

2908 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović tokom dvodnevnog boravka u Sjevernoj Makedoniji sastao se u sa predstavnicima dva crnogorska iseljenička udruženja u Skoplju.

Kako je saopšteno je kabineta potpredsjednika Vlade, na sastanku sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, predsjednikom Borisom Popivodom i članovima Jadrankom Dabović i Emirom Kočanom, Abazović je kazao da Vlada iskazuje poštovanje prema dijaspori i njihovom djelovanju u Sjevernoj Makedoniji.

"I istakao da svi treba da uložimo napor kako bi na dostojan način predstavili Crnu Goru u svijetu".

U saopštenju se navodi da je Abazović kazao da će Ministarstvo vanjskih poslova i Uprava za dijasporu u narednom periodu posvetiti veću pažnju iseljenicima, a da je kabinet potpredsjednika Vlade otvoren za sve njihove ideje koje će donijeti napredak i razvoj u odnosima Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Popivoda je, saopšteno je, informisao je Abazovića o istorijatu crnogorske zajednice u Makedoniji, njenom djelovanju, glavnim problemima sa kojima se suočavaju u svom funkcionisanju i prioritetima u budućem djelovanju. Na sastanku su se, saopšteno je, razmatrale mogućnosti produbljivanja ekonomske saradnje sa privrednicima u RSM koji su dio Zajednice Crnogoraca, a koji od ranije ostvaruju plasman proizvoda.

Na sastanku sa predstavnicima Saveza iseljenika iz Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji, njenim predsjednikom Medom Balićem, potpredsjednikom Zoranom Popovićem i sekretarom Farukom Omeragićem, Abazović je kazao da iseljenici iz Crne Gore u RSM imaju veliko uvažavanje od strane Vlade Crne Gore i punu podršku u daljem radu.

Abazović je, saopšteno je iz njegovog kabineta, predstavnicima Saveza iseljenika kazao da je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović preuzeo obavezu da ojača odnose sa dijasporom i da će institucije sa njima biti u svakodnevnom kontaktu.

Potpredsjednik Vlade je kazao da postoji ogroman potencijal da dijaspora pruži veoma veliki doprinos razvoju pojedinih opština na sjeveru Crne Gore i da će Vlada raditi na ekonomskom uvezivanju tih regiona sa njihovom dijasporom.

"Predstavnici Saveza iseljenika upoznali su potpredsjednika Abazovića sa položajem naših iseljenika uoči popisa koji se ove godine održava u Sjevernoj Makedoniji. Sastanci su bili prilika da potpredsjednik Abazović sa predstavnicima Crnogorske zajednice i Savezom iseljenika iz Crne Gore porazgovara o aktuelnim temama i inteziviranju ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije", navodi se u saopštenju.

Sastancima su prisustvovale ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović i Prvi sekretar u ambasadi Crne Gore Ivana Šikmanović.