Izbjeći stalnu političku kampanju

Do kraja godine će biti održani lokalni izbori u Herceg Novom, koji su već zakazani za 9. maj, a potom u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici

27403 pregleda 10 komentar(a)
EU traži promjene kako bi pale i tenzije: Picula sa bivšim premijerom Duškom Markovićem i bivšim šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom(arhiva), Foto: Bojana Ćupić
EU traži promjene kako bi pale i tenzije: Picula sa bivšim premijerom Duškom Markovićem i bivšim šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom(arhiva), Foto: Bojana Ćupić

Iako partije načelno podržavaju predlog da se lokalni izbori održe u jednom danu, gotovo je izvjesno da se to neće desiti ni u ovoj godini, s obzirom da skupštinski Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu izbornog zakonodavstva koji bi trebalo da se bavi tim pitanjem, još nije ni formiran.

Skupština bi krajem mjeseca trebalo da izabere članove tog skupštinskog tijela, rečeno je “Vijestima”.

Lokalni izbori u jednom danu kako bi se izbjegla konstantna politička kampanja i ublažila napeta politička klima u Crnoj Gori, je jedan od amandmana na Nacrt izvještaja o Crnoij Gori izvjetioca Evropskog parlamenta (EP) Tonina Picule.

Takođe stara preprouka Evopske komisije još dok je šef Delegacije EU u Podgorici bio Aivo Orav, ali i ODIHIR-a.

Do kraja godine će biti održani lokalni izbori u Herceg Novom, koji su već zakazani za 9. maj, a potom u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici.

Parlament je usvojio Predlog odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojim je, između ostalog, predviđeno definisanje predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Njome je propisano da Odbor završi rad do juna a koliko bi održavanja lokalnih izbora u jednom danu prihvatio kao rješenje, mijenjao bi se Zakon o izboru odbornika i poslanika, za čije izglasavanje u Skupštini je potrebna dvotrećinska većina od 54 poslanika - odnosno konsenzus vlasti i ipozicije.

Izvršni direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić kazao je “Vijestima” da razumije praktičnu namjenu ideje o istovremenim izborima, jer se njome sprečava preveliki fokus moćnih partijskih mašinerija na male opštine, kao i nepotrebno trošenje resursa.

Raonić
Raonićfoto: Savo Prelević

“No, za implementaciju te ideje potrebna je dvotrećinska većina poslanika, odgovor na dilemu šta se dešava u slučaju raspuštanja Skupštine opštine, kao i strahovanja da li će lokalne teme biti stavljene u drugi plan u odnosu od one koje su u mandatu nacionalnih vlasti”, ocijenio je Raonić.

On je istakao da ovom pitanju treba pristupiti veoma oprezno, uz analizu svih pomenutih aspekata.

Iz međunarodne zajednice se Crnoj Gori sve češće sugeriše da bi bilo dobro da se lokalni izbori održe u jednom danu.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je tokom sastanka sa potpredsjednikom Skupštine Strahinjom Bulajićem početkom marta ukazala da bi, radi snažnijeg fokusa na neophodne reformske procese, bilo uputno razmotriti mogućnost održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

Popa
Popafoto: Boris Pejović

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je više puta ponovio da je za to rješenje, ocjenjujući da je to preduslov da država ne bude godinama u vanrednom političkom izbornom stanju.

Bečić
Bečićfoto: Skupština Crne Gore

Bonus video: