OIK: Izlaznost na izborima u Nikšiću na nivou od avgusta

Sve informacije o izbornom danu pratite na Vijestima. Od 20 sati budite uz TV Vijesti i pratite emisiju "Izborna noć" sa gostima u studiju i uključenjima iz izbornih štabova

535169 pregleda 2461 reakcija 141 komentar(a)
Sa jednog od biračkih mjesta, Foto: Luka Zeković
Sa jednog od biračkih mjesta, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.03.2021. 20:23h
Liveblog
20:19h

Biračka mjesta u Nikšiću zatvorena su u 20 sati u skladu sa zakonom, a izlaznost, prema posljednjem presjeku, je na nivou prethodnih parlamentarnih izbora, saopšteno je iz Opštinske izborne komisije (OIK). Predsjednik OIK-a Rade Perišić rekao je agenciji MINA da se izborni proces na lokalnim izborima može ocijeniti uspješnim.

19:27h

Policija je zbog predostrožnosti blokirala početak Ulice Narodnih heroja, u kojoj se nalazi centralni štab Demokratske partije socijalista.

Policija NK
foto: Jelena Jovanović
19:14h

Rade Perišić, predsjednik Opštinske izborne komisije, kazao je Vijestima da je izlaznost do 19 časova 80,5 odsto, dok je u avgustu prošle godine izlaznost bila 80,24 odsto.

Prema njegovim riječima nije bilo incidenata, a prve preliminarne rezultate očekuju oko 24 časa.

19:08h

CeMI je objavio da je do 19 sati glasalo 81.2 odsto birača.

18:31h

Simpatizeri i aktivisti koalicije "Za budućnost Nikšića", zajedno sa nosiocem liste Markom Kovačevićem, okupili su se danas ispred štaba tog političkog saveza.

Kako se može vidjeti na snimku objavljenom na Fejsbuku, tokom okupljanja su kršene protivepidemijske mjere - nisu nošene maske, nije poštovana fizička distanca...

17:12h

CeMI javlja da je do 17 sati glasalo 77.8 odsto birača.

Predsjednik OIK-a Rade Perišić kazao je da je izlaznost do 17 časova 78 odsto.

Izmjena: 17:14h
16:35h

CeMI je na Tviteru javio da je na biralištu broj 54 - OŠ Šipačno - došlo do prepirke između grupe građana i članova biračkog odbora i da je o incidentu obaviještena policija.

U prvobitnoj objavi je pisalo da je došlo do sukoba, a ta informacija je ubrzo uklonjena.

Izmjena: 16:43h
16:29h

Posmatrači Cemija su na 78 birališta utvrdili da svi članovi biračkih odbora sve vrijeme nose zaštitne maske u 88 odsto slučajeva.

Na čelu biračkih odbora je u 69 odsto slučajeva muškarac.

15:21h

Posmatrači Cemija su prijavili da je na biralištu broj 118 došlo do remećenja reda.

"Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije 'Za budućnost Crne Gore', u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih", objavljeno je na Tviteru.

Glasanje na tom biračkom mjestu je usljed navedenih zbivanja privremeno prekinuto. Policija je stigla na mjesto incidenta.

"Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima BO. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisustvo uniformisane policije na ulicama Nikšića", dodali su iz Cemija.

15:13h

Do 15 časova izlaznost je prema tvrdnjama OIK Nikšić 70 odsto, dok je u avgustu do 16h izlaznost u Nikšiću bila 71,05 odsto.

Prema riječima predsjednika OIK-a, Rada Perišića, samo se na biračkom mjestu 118 desio incident, dok je  na ostalim biračkim mjestima sve u redu

Izmjena: 16:05h
15:08h

Na biralištu broj 35 članovi biračkog odbora suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, koriste mobilne telefone i suprotno clanu 15 Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda puše u javnom i radnim prostoru, naveli su iz Cemija na Tviteru.

15:07h

Na biračkom mjestu 100 - Elektroprivreda - član biračkog odbora glasno izgovara ime i prezime birača, naveo je CeMI.

Na biralištu 44 - Poljica - predsjednik biračkog odbora glasno izgovara ime i prezime birača, dodali su iz te NVO na Tviteru.

15:06h

CeMI je saopštio da je na biračkm mjestu registrovano između 10 i 15 lica obučenih u majice sa nacionalnim obilježjima Srbije, koji, po informacijama kojima trenutno raspolažu u toj NVO, nisu iz Nikšića. Kazali su da su te osobe htjele nasilno da glasaju putem pisma. 

"Nakon što im je članica biračkog odbora rekla da nemaju pravo da glasaju u Nikšiću, napali su je. Intervenisala je policija. Biračko mjesto je otvoreno a pozvani su predstavnici OIK-a.", naveli su iz Cemija.

14:27h

Opozicija tražila prekid glasanja: Tvrde da je predsjednik BO pozdravio Damjanović sa dva prsta. Više o tome OVDJE>>>

14:26h

DPS Nikšić: Otet birački materijal, jedna osoba pretučena, ako policija ne reaguje do 15h - uzimamo stvari u svoje ruke. Više o tome OVDJE>>>

14:13h

Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore su saopštili da na biračkom mjestu 130 - KONI 2 jedan zahtjev za glasanje putem pisma nije uvažen jer je greškom odbora izgubljen kontrolni kupon.

14:09h

Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore su saopštili da je u Rudom Polju birač fotografisao glasački listić sa kontrolnim brojem 042077.

14:08h

Iz nevladine organizacije (NVO) Centar za monitoring (CEMI) koja posmatra izbore su saopštili da je na biračkom mjestu 34 došlo do svađe zbog čega je morala intervenisati policija.

13:47h

Lider i osnivač Narodnog pokreta Crne Gore Miodrag Daka Davidović, glasao je na biračkom mjestu broj 10, u zgradi Sportskog centra.

On se pojavio ponovo nakon što jutros nije iskoristio biračko pravo, jer uređaj za elektronsku identifikaciju nije ranije danas mogao da očita njegovu ličnu kartu zbog oštećenja na njoj, pa je za pasoš morao, kako je jutros kazao, da ide njegov šofer.

Davidović glasa
Davidović glasafoto: Svetlana Mandić
13:40h

Nositeljka liste Evropski tim za Nikšić Sanja Damjanović glasala je na biračkom mjestu u OŠ "Olga Golović".

Damjanović
Damjanovićfoto: Biljana Matijašević

Nakon što je glasala predstavnici opozicije optužili su predsjednika biračkog mjesta Marka Perišića da je Damjanović pozdravio sa dva prsta.

Sanja Damjanović
foto: Luka Zeković
Izmjena: 16:39h

Bonus video: