Čarke, napadi, otimanje oko glasačke kutije...

Novinarka “Vijesti” lakše povrijeđena u incidentu ispred štaba koalicije “Za budućnost Nikšića”

63453 pregleda 140 reakcija 17 komentar(a)
Živi zid na skveru, Foto: Luka Zeković
Živi zid na skveru, Foto: Luka Zeković

Nekoliko sitnih čarki između pristalica koalicije Za budućnost Nikšića (ZBNK) i Evropski tim za Nikšić (ETNK), napad na aktivistu Demokratske partije socijalista (DPS), otimanje oko glasačke kutije, pokušaj dizanja tenzija, sporadično provociranje mahanjem zastava ispred suprotnih tabora, međusobne optužbe za kupovinu glasova, masovno kršenje mjera za suzbijanje širenja koronavirsa... - obilježili su izborni dan u Nikšiću.

Policija je masovnim prisustvom u gradu pod Trebjesom održala javni red i mir, a reagovali su na više prijava i manjih incidenata.

Zbog kršenja mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, privedeno je nekoliko osoba, a do kasno u noć provjeravali su ko je i kako povrijedio aktivistu DPS-a Miloša Marojevića.

Noć uoči izbora, u dvorištu kuće državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova Rada Miloševića, u Bistričkom naselju, uhapšena je jedna osoba, a dvije su uspjele da umaknu policiji.

Iz Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova juče nijesu željeli da saopštavaju detalje tog hapšenja, nezvanično objašnjavajući da ne žele da doprinose podizanju tenzija.

“Službenici Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata, koji rade na obezbjeđenju državnog sekretara Miloševića, primijetili su u dvorištu njegove kuće tri nepoznata muškarca koja se sumnjivo ponašaju. Reagovali su i uspjeli da uhapse jednog, druga dvojica su pobjegla. Sumnja se da su htjeli da podmetnu požar”, rečeno je “Vijestima” nezvanično iz UP.

Gotovo istovremeno, u drugom dijelu grada, u Mokroj njivi, problem su imali aktivisti Koalicije Mir je naša nacija.

Oni su “Vijestima” ispričali da su krenuli da odvezu jednog aktivistu kući, kada su nadomak svadbenog salona primijetili više automobila, koji su krenuli da ih jure.

“Kolona automobila je krenula da nas prati, ne znam zašto. Napravio sam krug i vratio se u grad. Došla je policija, ali nisu ih ni priveli, rekli su meni da pođem u Centar bezbjednosti i dam izjavu, a tamo su me obavijestili da mogu da ih gone samo za nasilničko ponašanje u saobraćaju. Njih nisu ni legitimisali pored automobila. Mi ne znamo ko su, znamo samo da su registarske oznake bile podgoričke i cetinjske”, rekao je aktivista koalicije.

Tokom dana zabilježeno je više sporadičnih incidenata i nesporazuma, na koje je policija odgovorila efikasno i profesionalno.

Tokom glasanja na biračkom mjestu br.118 došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbora, koji su se otimali o glasačku kutiju koja je bila namijenjena za glasanje putem pisma.

Događaj je prijavljen policiji i oni su odmah izašli na lice mjesta.

Konstatovano je da glasačka kutija nije ukradena i da nije oštećena, nalazila se u vozilu kojim su članovi biračkog odbora trebalo da se upute na lokacije gdje su građani trebali da ostvare pravo glasa putem pisma.

Iako su iz DPS-a tvrdili da je na tom biračkom mjestu neko pretučen, to su demantovali i iz Uprave policije. I predsjednik tog biračkog odbora, ali i nosilac liste ZBNK Marko Kovačević, kog su iz DPS-a optužili za incident, demantovali su da je bilo ko pretučen.

“O događaju je obaviješten državni tužilac i rad na ovom predmetu je u toku te će se sve okolnosti utvrđivati u daljem postupku”, kazali su iz Uprave policije. Pomoćnik direktora UP Dragan Klikovac juče poslijepodne rekao je da nijesu zabilježeni veći incidenti.

Pred kraj izbornog dana pristalice svih učesnika izborne trke počeli se da se okupljaju ispred štabova i masovno su kršili epidemiološke mjere.

Iako su lideri svih lista pozvali građane da slave u svojim domovima, pristalice koalicije ZBNK slavile na ulicama, uz baklje, vatromet i skandiranje.

Upravo ispred njihovog štaba i dogodilo se više incidenata između njihovih i pristalica DPS-a, ali i pristalica ZBNK i policije.

Nakon što su kolone automobila sa pristalicama ZBNK počele da slave ulicama Nikšića, među njih je “uletio” crni “džip” sa dvije istaknute crnogorske zastave, a navodno su ih i provocirali.

Jedan od slavljenika izašao je iz svog vozila, počeo da udara u “džip” i pozivao ih da izađu napolje.

Policija je brzom reakcijom spriječila veći incident.

Racija u svadbenom salonu, uhapšeno nekoliko osoba

Policija je u restoranu Svadbenog salona Knjaz u Nikšiću juče zatekla nekoliko osoba, među kojima je bio i poslanik Demokratskog fronta (DF) Milo Božović. Iz Uprave policije “Vijestima” su nezvanično saopštili da je u tom objektu uhapšeno nekoliko osoba zbog kršenja mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Iako su pojedini portali objavili da je uhapšen, policija nije privodila poslanika, rekao ie on “Vijestima”.

“U Nikšiću sam, radim izbore. Ovdje nemam stan i smješten sam u tom objektu. Jutros sam sišao da doručkujem, bilo je petoro na doručku. Policija je došla, tvrdeći da se krše mjere, što nije tačno, jer su u restoranu bili samo oni koji su tu i smješteni”, kazao je on.

Novinarka “Vijesti” lakše povrijeđena

U čarkanju sa policajcima, koji su napravili obruč oko dijela kružnog toga, prednjačio je jedan od pristalica ZBNK, koji je konstantno provocirao i odgurnuo policajca u stroju.

Novinarka pogođena u glavu
Novinarka pogođena u glavufoto: Vijesti
Muškarac koji je povrijedio novinarku “Vijesti” i odgurnuo policajca
Muškarac koji je povrijedio novinarku “Vijesti” i odgurnuo policajcafoto: Luka Zeković

Nakon intervencije redara ZBNK i policije, koji su pokušali da ga smire, otrgao im se i vrijeđajući policajca očupao brisač sa parkiranog automobila, kojim je pogodio novinarku “Vijesti” Jelenu Jovanović koja je snimala incident.

Bonus video: