NEPRAVILNOSTI: Pokušaji nasilnog glasanja, manje svađe i tenzije

U Nikšiću danas održani lokalni izbori, na kojima je učestvovalo šest izbornih lista, od kojih su četiri koalicije i dvije partije

303138 pregleda 365 reakcija 17 komentar(a)
Sa birališta, Foto: Svetlana Mandić
Sa birališta, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 14.03.2021. 20:01h
Završeno
19:44h

CeMI je, prateći izborni dan na 88 birališta, utvrdio da se u 25 odsto slučajeva stvarala gužva ispred biračkog mjesta.

19:43h

Na biralištu broj 46, članovi biračkog odbora, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, koriste mobilne telefone - objavio je CeMI.

18:51h

CeMI je, posmatrajući izbore na 88 biračkih mjesta, utvrdio da u 26 odsto slučajeva neko vodi evidenciju o imenima birača koji su glasali.

18:19h

Na biračkom mjestu 33 - Rubeža - kako javlja CeMI birač je slikao glasački listić telefonom.

"Takav glasački listić birački odbor je proglasio nevažećim", naveo je CeMI.

17:34h

Nikšićki odbor Socijaldemokrata saopštio je da su pripadnici koalicije Za budućnost Nikšića, predvođeni nosiocem liste Markom Kovačevićem, upali na biračko mjesto broj 118​​​​​​​ u Dragovoj Luci, a da su njihove pristalice van biračkog mjesta, kako tvrde, fizički napale člana biračkog odbora U.T. (18) i da su mu sa lica skinuli masku.

Navode i da je presretnuta I.S, članica biračkog odbora sa istog biračkog mjesta, te da joj je oteta kutija za glasanje putem pisma.

17:28h

Na biračkom mjestu 22, kako javlja CeMI, članovi biračkog odbora koriste mobilne telefone na biračkom mjestu, što je suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika.

16:34h

CeMI je na Tviteru javio da je na biralištu broj 54 - OŠ Šipačno - došlo do prepirke između grupe građana i članova biračkog odbora i da je o incidentu obaviještena policija.

U prvobitnoj objavi je pisalo da je došlo do sukoba, a ta informacija je ubrzo uklonjena.

Izmjena: 16:43h
15:42h

CEMI javlja da je u neposrednoj blizini biračkog mjesta 96 - Staro selo, Župa - došlo do tenzije između neidentifikovane grupe lica i aktivista Narodnog pokreta.

"Članovi biračkog odbora su normalizovali situaciju", javlja CEMI.

15:37h

CEMI je objavio da je na osnovu podata koje su prikupili sa 78 biračkih mjesta na samo 32 odsto postoje fizičke barijere za pristup biračkom mjestu osobama sa invaliditetom.

15:26h

CeMI javlja da se na biralištu broj 73 u Vilusima birači ne pridržavaju mjere držanja distance.

Na biralištu broj 100 - član biračkog odbora glasno izgovara ime i prezime birača, dodali su.

15:24h

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića" Marko Kovačević kazao je da na biračkom mjestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma. Opširnije OVDJE.

15:18h

CeMI javlja da članovi biračkog odbora na biralištu broj 36 glasno izgovaraju imena i prezimena birača.

Na biralištu 63 - Vraćenovići - Posmatrači koalicije “Za budućnost Nikšića” pozivaju da se glasa za broj 4, dodali su iz te NVO.

15:17h

CeMI je objavio da je došlo do tenzija na biračkom mjestu u Starom selu u Župi.

"Lice koje nije upisano na ovom biračkom mjestu je ušlo i obratilo se predsjednici biračkog odbora riječima 'došao sam samo da vas vidim i to posljednji put'," objavili su iz te NVO.

15:14h

Posmatrači Cemija su prijavili da je na biralištu broj 118 došlo do remećenja reda.

"Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije 'Za budućnost Crne Gore', u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mjestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih", objavljeno je na Tviteru.

Glasanje na tom biračkom mjestu je usljed navedenih zbivanja privremeno prekinuto. Policija je stigla na mjesto incidenta.

"Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između 2 suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima BO. Situacija je normalizovana i biračko mjesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisustvo uniformisane policije na ulicama Nikšića", dodali su iz Cemija.

Izmjena: 15:22h
15:09h

CeMI javlja da članovi biračkog odbora na biralištu broj 35, suprotno članu 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika, koriste mobilne telefone i suprotno clanu 15 Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda puše u javnom i radnim prostoru.

14:55h

Posmatračio CEMI-ja valjaju da na biračkom mjestu 44 - Poljica - predsjednik biračkog odbora glasno izgovara ime i prezime birača.

14:40h

Na biračkom mjestu 100 - Elektroprivreda - član biračkog odbora glasno izgovara ime i prezime birača, javlja CEMI.

14:36h

Posmatrači CEMI-ja javljaju da ne BM 132  registrovano između 10 i15 osoba obučenih u majice sa nacionalnim obilježjima Srbije. CEMI je naveo da po informacijama kojima trenutno raspolažu te osobe nijesu iz Nikšića.

"Ova lica su htjela nasilno da glasaju putem pisma. Nakon što im je članica biračkog odbora rekla da nemaju pravo da glasaju u Nikšiću, napali su je. Intervenisala je policija. Biračko mjesto je otvoreno a pozvani su predstavnici OIK-a", naveli su iz CEMI-ja

14:20h

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Nikšić je saopštio da je u nikšićkom naselju Dragova Luka došlo do nasilnog upada na biračko mjesto br 118 od strane Marka Kovačevića, da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor spriječen da izađe na teren. Opširnije OVDJE>>>

14:14h

Na BM 130 - KONI 2 jedan zahtjev za glasanje putem pisma nije uvažen jer je greškom odbora izgubljen kontrolni kupon, javlja CEMI.

Bonus video: