Perić: Vlada ispustila priliku za radikalan raskid sa praksama prethodne vlasti

"Ako vam je glavni retorički oslonac opstanka na vlasti to što možete reći za prethodnu vlast da je bila koruptivna, a po mom mišljenju i jeste to bila, onda se građani ne mogu nadati prosperitetu već samohvalisanju i samozaljubljenim političarima - a to nije materijal na kome se gradi solidna budućnost”

20335 pregleda 218 reakcija 29 komentar(a)
Perić, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Perić, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Nova Vlada je u ovoj promjeni bespovratno ispustila priliku za radikalan raskid sa praksama prethodne vlasti, ocijenio je bivši poslanik Srđan Perić, navodeći da vlast izvjesno gradi svoju stratešku poziciju na strahu od povratka prethodne garniture.

On je rekao da su rezultati Vlade u prvih 100 dana značajno ispod onoga što su mogli biti da je novo rukovodstvo pokazalo više znanja, sposobnosti i odlučnosti, i da su sa više mjere sagledavali sebe.

"Svakako možemo reći da je ispuštena prilika za radikalan raskid sa praksama prethodne vlasti – nažalost, u ovoj promjeni vlasti – bespovratno", kazao je Perić agenciji MINA.

On je rekao da kada se smijeni jedna toliko dugotrajna vlast, prva naredna Vlada ima jedinstvenu priliku da razori koruptivne prakse, integriše zajednicu i mobiliše sve koji mogu dati doprinos napretku i da niko drugi neće imati toliko veliku priliku za tako što.

Perić je ocijenio da su postojala dva puta.

"Ako je stanje onakvo kakvo nam je od tada opozicije a sada vlasti saopštavano u predizbornoj kampanji – mi smo imali uništenu privredu, korupciju na svim nivoima, državu u rukama mafije i političku diktaturu”, naveo je Perić.

Ako je to tako, kako je kazao, a većina građana je svojim glasom na izborima potvrdilo taj doživljaj stvarnosti, onda je bilo logično uvesti vanredno stanje da bi se sproveli nužni rezovi.

"Kako bi u budućnosti sistem mogao fukcionisati na sasvim drugačijim osnovama, te doći u što je moguće kraćem roku do rješenja za Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) – ako je potrebno za to tražiti i međunarodnu podršku i nakon nekoliko mjeseci mogli bismo reći da smo imali tranziciju i vlasti i moći", rekao je Perić.

On je naveo da je drugi put, onaj koji je odabran, bio put kohabitacije.

"To znači da se procedurama, odnosno znanjem i sposobnostima borite za promjene – koje su tada i značajno sporije. Nažalost, nova vlast nije pokazala ni jedno ni drugo", smatra Perić.

"Vrijeme za zvono za buđenje, negoli za proslavljanje jubileja 100 dana"

Prema njegovim riječima, izvjesno je da nova vlast dobrim dijelom gradi svoju stratešku poziciju na strahu od povratka prethodne garniture, a to je nedovoljno za bolji život građana.

"Ako vam je glavni retorički oslonac opstanka na vlasti to što možete reći za prethodnu vlast da je bila koruptivna, a po mom mišljenju i jeste to bila, onda se građani ne mogu nadati prosperitetu već samohvalisanju i samozaljubljenim političarima - a to nije materijal na kome se gradi solidna budućnost”, kazao je Perić.

On je rekao da je dobijena neka vrsta restauarcije političke filozofije Demokratske partije socijalista (DPS), “počev od toga da je nemali dio njihovog kadra na značajnim pozicijama integrisan u novu vlast, pa sve do priče da ne dižemo kredite nego kupujemo budućnost.”

Sa jedne od sjednica Vlade
Sa jedne od sjednica Vladefoto: Gov.me

"Ako hoćete da budete dobronamjerni prema ovoj Vladi, onda im treba poručiti da je prije vrijeme za zvono za buđenje iz političke opijenosti, negoli za proslavljanje jubileja 100 dana", kazao je Perić.

On je rekao da je prethodni period obilježilo netransparentno zaduživanje, sve ozbiljnija epidemiološka situacija i odsustvo promjena u oblasti sudstva i Tužilaštva.

"Tačno je da je prethodna vlast ostavila dugove, da je nerijetko selektivno primjenjivala mjere u borbi sa koronavirusom i da je decenijama gradila ovakvo i sudstvo i Tužilaštvo – ali sve smo to znali. Građani su glasali da bi to neko mijenjao, ne samo konstatovao ili pak ne činio dovoljno da se to promijeni", naveo je Perić.

On je kazao da je teško ovladati vještinama upravljanja sistema u kratkom roku.

"Posebno kada taj sistem neko podešava sebi i svojim interesima tri decenije, ali onda treba da integrišete zajednicu i da ste odlučni, da iznesete plan oporavka zemlje i pronađete saveznike za njegovo izvršenje", rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, koliko je to daleko od onog što smo dobili, govori neobična situacija u kojoj tada mandatar, a sada premijer dobija podršku od onih koji će ga najviše kritikovat,i a da će potom padati teške optužbe.

"Pa će tako poslanik koji podržava vlast prilično direktno optužiti ministra finansija da je lopov, a premijer će ka listi na čijem je čelu bio na parlamentarnim izborima uputiti aluziju da ima gazdu negdje izvan Crne Gore”, naveo je Perić.

On je kazao da je ovaj period dao i novu situaciju u kojoj je trodecenijska vlast postala opozicija i, kako je naveo, vidjelo se da im ta tranzicija ne pada ni lako ni prijatno.

Skupština Crne Gore
foto: Luka Zeković

"Sa druge strane, mekim pristupom nove vlasti oni su dobili svojevrstan poklon – da izgledaju bolje nego što su zaista bili. Ipak, vjerujem da se građani ipak još dobro sjećaju šta je ostalo iza prethodnog rukovodstva", naveo je Perić.

On je rekao da je dobra stvar da je nakon dugo vremena vlast promijenjena, što je, kako je naveo, dalo novu dinamiku društvu i otvorilo priliku za otklon od loših politika i praksi.

"Ono što je loše jeste da je moć i dalje uglavnom na istom mjestu. I to malo moći što se pomjera, ona ne ide ka građanima već ka građenju novih centara uticaja", kazao je Perić.

"Najpozitivnije što su građani počeli da se slobodnije ponašaju i govore"

On je rekao da se u pozitivne strane mogu smatrati poruke da će se vrednovati znanje, da će se imati pošten odnos u upravljanju resursima i da će biti ustanovljena vladavina prava.

"U negativne, što je to ili daleko od realnosti ili je sasvim na polju puke apstrakcije", kazao je Perić.

On je naveo da je najpozitivnija stvar, za koju nijesu zaslužni političari, to što su građani ipak počeli da se slobodnije ponašaju i govore, da više razumiju svoja prava i da ih sve više zahtijevaju. "Stvar koja se dogodila u ovom periodu, a koja je za veliku brigu je da postajemo sve dublje podijeljeno društvo. Promjena vlasti nam za sada nije pomogla da razumijemo da nemamo rezervne građane, već da se moramo navikavati jedni na druge – sa svim vrlinama, ali i manama", rekao je Perić.

"Pod hitno se mora odbaciti neoliberalna retorika"

On smatra da bi u fokusu Vlade trebao biti ekonomski preporod i pokretanje dijaloga po svim otvorenim pitanjima.

"U ekonomiji se pod hitno mora napustiti predstava da su takozvani povoljni poslovni ambijent i poštenje nešto što pokreće privredu. Oni su nužni, ali ni izbliza dovoljni. Mora se obići teren, neposredno vidjeti problemi, ali i sagledati ideje i pomoći onima koje imaju smisla i koje imaju održivost”, kazao je Perić.

On smatra da se pod hitno mora odbaciti neoliberalna retorika na polju ekonomije koju je prigrlila nova vlast.

"Zaduženje je nekada nužno, ali ne možete ekonomski kalkulus kreirati samo na njemu, niti isključivo na raubovanju resursa bez da vodite računa o održivosti i da na njega ne dodate vrijednost koje resursu na tržištu dodaju rad, znanje i vještine”, rekao je Perić.

On je kazao da se mora se početi sa radom na svim nivoima, za šta je potrebna inovativnost, energija i dobra namjera.

"To ne donosi Vlada, ona samo ne treba da smeta, da pojednostavi i učini efikasnijom administraciju, smanji namete gdje god je to moguće i da pomogne kada god je u prilici – to je njen primarni zadatak", rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, ako vlast želi da zemlju vodi ka prosperitetu, ona mora izgraditi društvo u kome se više isplati biti biznismen nego političar, “pa neka onda odabir bude slobodna volja".

On je kazao da je odgovornost nove vlasti da pokrene debate u kojima neće biti niti zabranjenih tema, niti cenzurisanih mišljenja.

"To je jedini put da počnemo razumijevati jedni druge, da možda ponešto naučimo i da integrišemo društvo kako bismo krenuli ka prosperitetu, jer zajednica može ozdraviti i postati efikasna samo ako postane cjelovita”, zaključio je Perić.

Bonus video: