pokrenuli dijalog sa medijskom zajednicom "u cilju identifikacije problema i izazova"

Srzentić: Cilj je da građanke i građani budu u centru svih aktivnosti

"Web platforma Obavijesti Me smanjiće redove u čekaonicama državne uprave i doprinijeti boljoj i efikasnijoj komunikaciji sa građanima. Sms porukom, e-mailom ili pismom, građani će biti obavješteni o promjenama Kovid-19 mjera, transkacijama, statusu dokumenata“, navela je Srzentić

15289 pregleda 32 reakcija 30 komentar(a)
Srzentić, Foto: Printscreen
Srzentić, Foto: Printscreen

Agilna, inkluzivna i otvorena javna uprava, efikasne usluge, snažne medijske slobode misija je Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija kazala je ministarka Tamara Srzentić, navodeći da je cilj tog ministarstva da građani budu u centru svih aktivnosti.

Srzentić je u okviru video kampanje "Potpisujem“, koju realizuje Vlada Crne Gore povodom 100 dana rada, pojasnila da se činjenjem i spremnošću da se isprobaju novi pristupi može stvoriti jednostavnija, brža i bolja Vlada kao servis u službi građana.

„Radeći glasno, otvoreno, dijeleći naučene lekcije i demonstrirajući promjenu. Osnaživanjem i omogućavanjem ljudima da drugačije misle o načinu na koji sprovodimo programe i kreiramo politike“, rekla je Srzentić.

Istakla je da je cilj građane staviti u centar svih aktivnosti, zbog čega je uspostavljena Kancelarija za inovacije i digitalne servise, u okviru koje ćemo sprovoditi istraživanja, digitalne standarde i agilne principe koristiti u identifikaciji problema, razvoju i isporuci svrsishodnih digitalnih rješenja

„Radimo na razvijanju mnogih, ali izdvajamo neka od rješenja i servisa koji već sada unapređuju život građana i građanki. Sva digitalna rješenja urađena su na open source platformama, a državu i vas građane su koštale nula eura. Web platforma Obavijesti Me smanjiće redove u čekaonicama državne uprave i doprinijeti boljoj i efikasnijoj komunikaciji sa građanima. Sms porukom, e-mailom ili pismom, građani će biti obavješteni o promjenama Kovid-19 mjera, transkacijama, statusu dokumenata“, navela je Srzentić.

Podsjetila je da su novi sajt covidodgovor.me i nacionalni Call centar 1717 digitalna rješenja u službi informisanja i organizovanja procesa vakcinacije.

„Na portalu e-Firma omogućena je online registracija privrednih društava, a postojećim firmama omogućeno je da online podnose i dobijaju zahtjeve za potvrde u CRPS-u i Upravi javnih prihoda. 21 hiljada malih preduzeća i oko 8.000 preduzetnika, preko web platfome eFaktura, moći će da na jednostavan i besplatan način uđu u proces elektronske fiskalizacije“, kazala je Srzentić.

Pojasnila je da javna uprava mora biti planirana i oblikovana po mjeri građana, inkluzivna u konsultacijama i odlučivanju sa svima, osluškujući potrebe svih.

„U pripremi je novi strateški okvir u oblasti reforme javne uprave i digitalne transformacije koji treba da da jasne smjernice kako da budemo transparentniji, efikasniji i kako da smanjimo birokratiju. Web aplikacija Iskoristi prilike interna je poslovna mreža za javne službenike, na kojoj će se nalaziti profili svih službenika i lista ključnih projekata koje će Vlada realizovati. Veliki broj javnih službenika unutar sistema javne uprave moći će pronaći karijerne prilike koje će doprinijeti razvoju njihovih vještina, a istovremeno će usavršiti njihova znanja i ekspertizu. U saradnji sa Harvard univerzitetom, međunarodnim partnerima i ICT klasterom, usaglasili smo pilot verziju buduće Digitalne akademije za javne službenike i relevantne aktere“, navela je Srzentić.

Počela je izrada Medijske strategije, koja je, kako je pojasnila, krovni dokument kojim želimo da unaprijedimo stanje u medijskoj zajednici u najširem smislu.

„Zajedno sa premijerom pokrenuli smo kontinuirani dijalog sa medijskom zajednicom u cilju identifikacije problema i izazova, kreiranja sistemskih, dugoročnih i održivih rješenja, kao i unapređenja međusobne saradnje. Daćemo najveći mogući doprinos da svi mediji u Crnoj Gori rade slobodno, odgovorno, profesionalno i da funkcionišu na uređenom tržištu, na kojem važe jednaka pravila za sve“, rekla je Srzentić.

U cilju bolje kontrole sistema finansiranja medija, urađena je, kako je kazala, i digitalizacija registra medija putem kojeg se prate svi registrovani mediji u Crnoj Gori, osnovne informacije, izvori finansiranja, uključujući i finansiranje iz javnog budžeta.

„Počela je priprema mjera podrške medijima za prevazilaženje krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Riječ je o mjerama koje će dominantno podrazumijevati finansijske podsticaje. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće da nismo spojili snage i ruke sa partnerima iz akademskog, privatnog, civilnog sektora i međunarodne zajednice. Svi mi želimo isto, Vladu svih građana i građanki 21. vijeka. I zato, udružimo se“, poručila je Srzentić.

Preporučujemo za Vas