Borančić: Vlada umjesto budžeta već može da sprema ostavku

"Jedino ako se, kako je to bio slučaj kod astronomskog zaduživanja države i naroda u prvim danima mandata, premijer i ministar dovitljivo ne pozovu na zakonodavstvo neke druge države sa drugog kontinenta, ignorišući crnogorske zakone"

3504 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Borančić, Foto: Liberalna partija
Borančić, Foto: Liberalna partija

Ustav propisuje da Vladi prestaje mandat ako ne predloži budžet do 31. marta tekuće godine, pa joj ne preostaje ništa drugo već da polako sprema ostavku i umjesto budžetskih stavki da počne pa pakuje kofere, kazao je Amar Borančić, portparol Liberalne partije.

On je, kako se navodi u saopštenju, kazao da Vlada Crne Gore još uvijek nije iznijela ni Nacrt budžeta Crne Gore za 2021. godinu a već smo u drugoj polovini marta kada ističe ustavni i zakonski rok koji teče još od decembra prijethodne godine.

"Podsjećamo, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, prijedlog zakona o budžetu države utvrđuje Vlada i do 15. novembra ga dostavlja Skupštini. Isti se morao usvojiti najkasnije do 31. decembra 2020. Ostalo je istorija", poručio je Borančić.

On je rekao i da su državne finansije su vanrednom stanju, da imamo prinudno finansiranje za sve institucije, da plate kasne svim budžetskim jedinicama a upitan je i legitimitet trošenja novca na novoformirane organe koje Zakon o budžetu još uvijek ne prepoznaje pa se novac troši nenamjenski i mimo onoga što je u Zakonu.

"Od nadležnog ministarstva nijesmo dobili ništa drugo osim prijetnji zaposlenima, revanšizam i samovoljno ukidanje ili sabotiranje finansiranja organa koji im nijesu po volji", saopštio je Borančić.

On je kazao i da kako je i mjesec mart do kada je Vlada mogla donijeti Budžet za tekuću godinu na isticaju, a nemamo još ni prijedlog istog, sada je već očigledno da se do kraja mjeseca ne može donijeti Budžet za 2021. u regularnoj proceduri, transparentno i kvalitetno.

"Sve i da ga Vlada dostavi, zbog očigledne nespsobnosti i neznanja pojedinaca, sigurno je da ćemo imati makar još jedan mjesec veoma problematičnog prinudnog finansiranja. Jedino ako se, kako je to bio slučaj kod astronomskog zaduživanja države i naroda u prvim danima mandata, premijer i ministar dovitljivo ne pozovu na zakonodavstvo neke druge države sa drugog kontinenta, ignorišući crnogorske zakone", rekao je Borančić i dodao da osim ako, kako kaže, Vlada ponovo ne planira hajdučki i iza leđa javnosti i poslanika da skrpi i usvoji Zakon iza ponoći u ranim jutarnjim časovima, shodno dosadašnjoj praksi.

"Ustav je ipak neumoran, bez Budžeta do 31.03.2021. Vladi Zdravka Krivokapića po sili Ustava prestaje mandat", zaključio je Borančić.

Bonus video: