Picula: EU da što prije obezbijedi dovoljno vakcina Crnoj Gori

Šef Delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik smatra da se neke temeljne reforme neće dogoditi ako ne budu sarađivale različite stranke, ne samo partije unutar vlasti, već i iz opozicije

14593 pregleda 22 reakcija 18 komentar(a)
Picula, Foto: Alexis Haulot
Picula, Foto: Alexis Haulot

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula pozvao je Evropsku uniju da što prije obezbijedi dovoljno vakcina i pomogne crnogorskoj Vladi u borbi protiv koronavirusa.

„Izražavam žaljenje zbog teške zdravstvene situacije u Crnoj Gori. Pomoć je EU već uputila, ali bih ja danas pozvao da se pomogne Crnoj Gori što prije i obezbijedi dovoljno vakcina jer epidemija ne prestaje na granicama EU“, kazao je Picula na sjednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET).

On je rekao da su izbori u Nikšiću još jednom izazvali političke tenzije u zemlji, ali i oprečne poruke koalicionih partnera u vlasti, o čemu treba početi pregovore unutar koalicije kako bi se preovladala moguća parlamentarna kriza.

Picula je ocijenio da je članstvo u EU je kohezioni faktor u izrazito polarizovanom društvu kao što je crnogorsko.

Šef Delegacije EP za Crnu Goru Vladimir Bilčik smatra da se neke temeljne reforme neće dogoditi ako ne budu sarađivale različite stranke, ne samo partije unutar vlasti, već i iz opozicije.

„Kvalitet reformi je važan, zato je potrebna šira saradnja između svih proevropskih strana“, kazao je Bilčik.

Dodao je da su izbori u Nikšiću doveli do novih tenzija i poručio da je važno sprovesti reforme izbornog zakonodavsta kako bi se parlamentrani i lokalni izbori održavali u istom danu.

Predsjednik AFET-a Dejvid Mekalister pozdravio je napore Vlade na putu proevropske i pro-NATO politike.

„Radujemo se napretku reformi u pravosuđu, medijima i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Istovremeno, zabrinuti smo kako je pandemija uticala na vašu ekonomiju te vas ohrabrujemo da iskoristite na najbolji mogući način finansijsku podršku EU da ublažite učinak krize“, rekao je Mekalister.

Bonus video: