URA: Štitićemo ekološku Crnu Goru, što prije organizovati javne rasprave oko ispitivanja nafte

Iz te partije ističu da je opravdano nezadovoljstvo i nepovjerenje dijela javnosti Crne Gore, s obzirom na to da je prethodna vlast potpisivala razne štetne ugovore, sa firmama koje se sumnjiče ili koje su osuđene za korupciju, a koji su išli na uštrb ekološke Crne Gore

5247 pregleda 1365 reakcija 6 komentar(a)
Foto: URA
Foto: URA

Iz Građanskog pokreta URA reagovali su povodom najavljenog istraživanja nafte na crnogorskom primorju koje će, kako je saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija, otpočeti 25. marta.

"Kao zelena partija i dio porodice Zelenih Evrope, URA se zalaže za ekološku, kako je to definisano i Ustavom, Crnu Goru. S tim u vezi, protivimo se svakom projektu koji može to da ugrozi, pa i istraživanju nafte na crnogorskom primorju, u slučaju da ono ide na štetu takvoj Crnoj Gori", kazali su iz URE.

Iz te partije ističu da je opravdano nezadovoljstvo i nepovjerenje dijela javnosti Crne Gore, s obzirom na to da je prethodna vlast potpisivala razne štetne ugovore, sa firmama koje se sumnjiče ili koje su osuđene za korupciju, a koji su išli na uštrb ekološke Crne Gore.

"Tako je bivša vlast potpisala Ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek 2016. godine. Imali smo prilike da vidimo kakve je efekte imalo dodjeljivanje koncesija za naše rijeke i šume bivše vlasti, zato je neophodno da nova vlast preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi preispitala i ovu koncesiju na naftu i gas, koji se potencijalno mogu naći u našem dijelu morskog dna. Potrebno je i uraditi detaljnu analizu kakve sve posljedice takva vrsta istraživanja može imati - ekološke, ekonomske i društvene", navode oni.

Iz te zelene partije još su kazali da Crnoj Gori treba pravilno upravljanje prirodnim resursima, a ne njihovo prodavanje sumnjivim koncesionarima i tajkunima.

"Potrebno je da Vlada Crne Gore, koja je do sada pokazala visoku transparentnost za razliku od prethodne, odgovori na pitanja koja su joj postavljena od dijela javnosti - šta će se dalje dešavati ukoliko se pronađu izvori nafte i gasa? Kako ćemo pristupiti njihovoj ekspoalaticiji i prodaji na tržištu, a da ne prekršimo Ustav? Da li će to, i na koji način uticati na zatvaranje poglavlja 27, koje se, pri pristupanju EU, odnosi na ekologiju i zaštitu životne sredine? Sve su to pitanja na koja je javnosti neophodno dati odgovore", kazali su oni.

Pozvali su i nadležne iz resora ministara Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Ratka Mitrovića da ugovore sastanke sa zainteresovanim građanima, građanskim aktivistima i organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

"Potrebno je uključiti ih u proces istraživanja nafte i dati im sve potrebne informacije u vezi sa slučajem, kako bi se otklonile sve nedoumice. Ne želimo da nastavimo sa starom praksom, da prikrivamo ugovore i kršimo ustav da bi na kraju ispaštali građani Crne Gore", konstatovali su oni.

Bonus video: