potpredsjednik vlade u posjeti briselu

Abazović sa Sinkevičiusom i Lajčakom: Vlada će posvećeno raditi na reformama

Abazović je istakao značaj rada na afirmaciji saradnje kada je u pitanju oblast životne sredine, a u kontekstu predstavljene Zelene agende za zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru ekonomsko-investicijskog plana

4465 pregleda 0 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović imao je odvojene susrete sa evropskim komesarom za životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijusom Sinkevičiusom i specijalnim predstavnikom Evropske Unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Naglašavajući značaj zaštite životne sredine, Abazović je u razgovoru sa Sinkevičiusom potvrdio jasno opredjeljenje Vlade da posvećeno radi na reformama koje se tiču pregovaračkog poglavlja 27.

Abazović je istakao značaj rada na afirmaciji saradnje kada je u pitanju oblast životne sredine, a u kontekstu predstavljene Zelene agende za zapadni Balkan, kao i definisanih aktivnosti u okviru ekonomsko-investicijskog plana.

Abazović je istakao da će Vlada staviti veći fokus na aktivnosti u vezi zaštite i poboljšanja okoline, kao i na borbu protiv klimatskih promjena. Ovo će uključiti implementaciju seta međunarodnih mjera koje će brendirati Crnu Goru kao istinsku ekološku državu, u skladu sa Ustavom.

,,Mi smo odlučni da nastavimo sa razvojem naše zemlje slijedeći principe zelene ekonomije, čiste energije i štiteći okolinu. Jasna demonstracija ovoga je bila jedna od prvih odluka Vlade - da trajno zabrani dalju izgradnju malih hidroelektrana kako bi se sačuvali crnogorski vodotoci kao jedni od naših najvećih prirodnih i razvojnih resursa”, kazao je potpredsjednik Vlade.

Abazović i Sinkevičijus razgovarali su i o očuvanju i unapređenju ekoloških vrijednosti zaštićenih područja i potencijala programa Natura 2000, kao što su Ulcinjska Solana, planina Sinjajevina, Skadarsko jezero, rijeka Tara i drugi riječni vodotoci, kao i o upravljanju otpadom i kvalitetu vode.

Abazović se juče sastao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Abazović je istakao da regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju jedan od tri ključna prioriteta vanjske politike Crne Gore (pored evropskih integracija i djelovanja u okviru NATO struktura).

Potpredsjednik Abazović je kazao da je spoljnopolitički kurs Vlade članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i da Vlada jasno stremi potrebnim reformama kako bi ubrzala proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja.

Preporučujemo za Vas