Abazović: Vlada pokazala odlučnost u borbi protiv kriminala i korupcije uprkos problemima sa VDT i SDT

"Abazović je istakao značaj Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koje prati i sinhronizuje aktivnosti državnih organa u sprovođenju borbe protiv koripcije na visokom nivou", navodi se u saopštenju Vlade

8080 pregleda 11 komentar(a)
Abazović i Borelj, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović i Borelj, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore je pokazala odlučnost u borbi protiv kriminala i korpucije, uprkos problemima sa Vrhovnim (VDT) i Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), iako je i tamo nakon formiranja nove Vlade bilo određenih pomaka, saopštio je Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore osvrćući se na rad Vlade u prethodnih 100 dana.

Iz Vlade je saopšteno da se Abazović sastao u Briselu sa visokim predstavnikom Evropske unije za bezbjednost i spoljnu politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom.

"Abazović je istakao značaj Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, koje prati i sinhronizuje aktivnosti državnih organa u sprovođenju borbe protiv koripcije na visokom nivou", navodi se u saopštenju Vlade.

Borelj je kazao je da ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa ostvarivanjem rezultata u svojoj evropskoj agendi, naročito u oblasti vladavine prava, u korist građana.

"Borelj je pohvalio ubjedljive rezultate koje Crna Gora ostvaruje u kontinuiranom potpunom usaglašavanju sa pozicijama EU u vanjskoj i bezbjednosnoj politici i zahvalio se Crnoj Gori za doprinos u misijama i operacijama Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU. Razgovarajući o saradnji između EU i Zapadnog Balkana u suočavanju sa pandemijom korona virusa, Borelj je podsjetio na paket bespovratne finansijske pomoći Unije za naš region vrijedan 70 miliona eura , koji je Evropska komisija obezbijedila kako bi pomogla u pokrivanju troškova određene količine doza vakcina koje su nabavile država članica EU. Borelj je kazao da EU ostaje odlučna da podrži Crnu Goru u borbi protiv koronavirusa. U tom smislu, kako je kazao, prošle sedmice, Evropska komisija je mobilisala gotovo 200 hiljada eura dodatne podrške kako bi doprinijela nastojanjima Crne Gore da zaštiti zdravlje građana", piše u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su kazali i da su Abazović i Borelj razgovarali o aktuelnim kretanjima unutar EU, kao i epidemiološkoj situaciji u Evropi i svijetu, preduzetim mjerama u cilju suzbijanja pandemije COVID-19.

"Crna Gora visoko cijeni i vrednuje finansijsku i svaku drugu pomoć EU i njenih članica za saniranje posljedica uzrokovanih pandemijom, kao i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan koji je objavljen u sklopu posljednjeg Paketa Proširenja", rekao je Abazović.

Bonus video: