"izborni proces u Nikšiću se odvijao po njihovim pravilima"

Danilović: Licemjerno jadikovanje DPS-a zbog duplih birača

Danilović je rekao da su lokalni izbori u Nikšiću održani po zakonu koji je donijela bivša vlast na čelu sa DPS-om, koji su ga prilagodili sebi, ali da je strategija, kako tvrdi, nedostatna i za njih

9893 pregleda 27 reakcija 28 komentar(a)
Glasanje u Nikšiću, Foto: Luka Zeković
Glasanje u Nikšiću, Foto: Luka Zeković

Jadikovanje Demokratske partije socijalista (DPS) zbog toga što državljani Crne Gore ostvaruju pravo glasa u našoj i eventualno u nekoj drugoj državi je licemjerno, zato što se izborni proces u Nikšiću odvijao po njihovim pravilima, kazao je za “Vijesti” funkcioner Ujedinjene Crne Gore (UCG) i bivši ministar unutrašnjih poslova u prelaznoj vladi Goran Danilović.

“Izgleda da se to što su prilagodili sebi u jednom trenutku okrenulo protiv njih”: Danilović
“Izgleda da se to što su prilagodili sebi u jednom trenutku okrenulo protiv njih”: Danilovićfoto: Savo Prelević

On je dodao da su lokalni izbori u Nikšiću održani po zakonu koji je donijela bivša vlast na čelu sa DPS-om, koji su ga prilagodili sebi, ali da je strategija, kako tvrdi, nedostatna i za njih.

“Čak sa svim tim stvarima nijesu uspjeli da pobijede na izborima, sada su se sjetili da je nešto nedopustivo... Izgleda da se to što su prilagodili sebi u jednom trenutku okrenulo protiv njih”, kazao je Danilović.

Iz MUP-a su juče, reagujući na prozivke koje su počele uoči izbora u nedjelju da se u biračkom spisku nalaze i osobe koje glasaju u Srbiji, upitali zašto se podnosioci ovih inicijativa ranije nisu bavili time.

Mediji su spekulisali da je oko 1.000 birača duplo upisano, a CeMI je prije nekoliko dana potvrdio da je to tačno, tvrdeći da su provjerili.

Neposredno prije nikšićkih izbora, državni sekretar MUP-a Rade Milošević, rekao je da je MUP uputio zvanični dopis Srbiji i da čekaju provjeru. Ona do juče, kako je rečeno “Vijestima” u MUP-u, nije stigla.

“Možda neko zamišlja da je dovoljno da bude u posjedu nekih spiskova koji se dobijaju iz ‘anonimnih’ izvora, a da ‘tamo neko’ jednim klikom, paušalno i preko noći oduzima biračko pravo, kao jedno od osnovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore. Pitanje je zašto se podnosioci ovih inicijativa ranije nisu bavili time jesu li i kako određena lica upisana u birački spisak, a ne tek nakon izbora 30. avgusta prošle godine, ali i kako znaju za koga bi ta lica potencijalno glasala u Crnoj Gori?”, navodi MUP.

Danilović podsjeća da je mnogo onih koji su u biračkom spisku, jer nijesu odjavili prebivalište. On je pozvao kolege da zajedno riješe probleme oko biračkog spiska.

“Evo prilike da sve to u zajedničkom naporu kroz parlamentarni dijalog i kroz parlamentarni odbor izdefinišemo. Mi smo iz UCG, ja lično, predlagali vrlo konkretna rješenja da nam se ovo ne bi događalo. Da je htio, DPS je imao kad da se o tome pobrine. Nama na parlamentarnoj većini je da to upristojimo, da usaglasimo sa zakonom i Ustavom. Treba da imamo birački spisak do nivoa podnošljivosti, bojim se da će nam trebati cijelo vrijeme do sljedećih parlamentarnih izbora... jer je to veliki posao koji podrazumijeva izmjenu zakonodavstava i davanje novih ovlašćenja pojedinim strukturama i terensku provjeru prebivališta. To podrazumijeva da se drugačije uradi popis stanovništva, da se unese pravilo po kojima i policija može uraditi provjeru prebivališta, to je dobro i za borbu protiv organizovanog kriminala”, zaključio je Danilović.

On je naglasio da je dok je obavljao funkciju ministra pokušao riješiti problem birača koji glasaju u Crnoj Gori i u nekoj drugoj državi, ali da ga je u tome limitirao zakon.

Upravo zbog toga, MUP je izradilo Nacrt izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta građana u saradnji sa Savjetom za kontrolu biračkog spiska.

“Ovako krupno pitanje zahtijeva sinhronizovan rad više državnih organa i jasnu političku odluku da se bez selektivnosti pristupi navedenom poslu. Jedino na ovakav način, ovaj krupni zahtjev, može rezultirati uspjehom”, saopšteno je juče iz MUP-a.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović na konferenciji za novinare 16. marta, kazao je da su tragom informacija koje su objavljene u medijima, istraživali i došli do podataka da je 961 osoba koja je upisana u birački spisak za opštinu Nikšić, upisana i u Srbiji.

Odnosno da imaju duplo prebivalište, što predstavlja, kako je istakao, kršenje zakona.

U preliminarnom izvještaju “Građansko nadgledanje lokalnih izbora u Nikšiću Crna Gora 2021” koje je radio CeMI objašnjeno je na koji način su izvršili provjeru:

“S obzirom na to da spisak lica koja su navodno upisana u birački spisak Srbije ne sadrži JMBG ovih lica, već samo datum rođenja, prvenstveno je bilo potrebno doći do njihovog matičnog broja, što je moguće uraditi uvidom u birački spisak. Kada se matični broj ovih lica ukuca na web stranicu https://upit.birackispisak.gov.rs/ dobija se nepotpuna informacija, odnosno biračko mjesto u Srbiji na koje je upisana osoba sa ovim matičnim brojem, ali bez imena i prezimena”, piše u analizi.

MUP: Nije bilo fiktivnih dokumenata

“Svako ko nema prebivalište u Crnoj Gori ili ima dvojno državljanstvo, nakon juna 2006. godine, poštujući Ustav Crne Gore, mora biti izbrisan iz biračkog spiska, bez obzira da li se radi o licima koja imaju prebivalište ili državljanstvo Luksemburga, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Australije”, saopšteno je iz MUP-a. Oni su dodali da su dnevno pratili promjene u biračkom spisku i aktivirali AFIS sistem za teritoriju opštine Nikšić. To se, navode, do sada nije nikad dešavalo u susret lokalnim izborima. “MUP je nadgledao i proces izrade ličnih karata, uz jasnu napomenu, da u posljednja tri mjeseca nije došlo do štampanja fiktivnih”, dodaju.

Preporučujemo za Vas