OIK tvrdi da URA nije dobro brojala

“Vijestima” je rečeno da će URA na odluku OIK u toku jučerašnjeg dana podnijeti žalbu Državnoj izbornoj komisiji, koja je u obavezi da u roku od 24 časa odgovori na prigovor

30916 pregleda 9 komentar(a)
Đurišić Bečanović, Foto: Svetlana Mandić
Đurišić Bečanović, Foto: Svetlana Mandić

Opštinska izborna komisija Nikšića utvrdila je da nema osnova za ponavljanje glasanja na biračkom mjestu Javljen u Goliji jer postoji elektronska evidencija glasača, te da to što je izgubljen štampani primjerak nije prepreka za regularnost rezultata.

Na biračkom mjestu Ćemenca, gdje navodno nema svih kupona sa glasačkih listića, OIK je utvrdila da su oni bili u posebnim kovertama.

Time su, prema informacijama “Vijesti”, odbili progovor koalicije „Crno na bijelo-Može Nikšić“, koju čine Građanski pokret URA i nestranačke ličnosti.

Oni su tražilio da se na dva biračka mjesta u Nikšiću, br. 20 dječiji vrtić Ćemenca i br. 82 škola u selu Javljen, u Goliji, ponovi glasanje.

URA je tražila da se u vrtiću Ćemenca ponovi glasanje jer je postojalo veliko neslaganje u broju upotrijebljenih glasačkih listića, kontrolnih kupona i odrezaka, te da ima 52 upotrijebljena listića više ob broja kontrolnih kupona, dok je Javljenu nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala.

OIK je odbio zahtjev te koalicije uz obrazloženje da su u Ćemencima bile dvije koverte, jedna u kojoj su se nalazila 464 kupona birača koji su glasali na biračkom mjestu, a u drugoj 51 kontrolni kupon birača koji su glasali putem pisma, te da se broj upotrijebljenih glasačkih listića i kontrolnih kupona poklapa.

Što se Javljena tiče, smatraju da pošto se vodi paralelna evidencija, putem štampanog izvođa i preko elektronskog biračkog spiska, da nedostatak štampanog izvoda ne može ugroziti glasanje, a ni Zakon o izboru odbornika i poslanika ne predviđa da se zbog toga ponovi glasanje.

“Vijestima” je rečeno da će URA na odluku OIK u toku jučerašnjeg dana podnijeti žalbu Državnoj izbornoj komisiji, koja je u obavezi da u roku od 24 časa odgovori na prigovor.

Bonus video: