ASK još ispituje zaduženje, dokumenta u SDT

Iz institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa saopštili “Vijestima” da je odluka MF-a bila zakonita

12826 pregleda 7 komentar(a)
Ministar Spajić nedavno poslanicima objašnjavao zaduženje, Foto: Savo Prelević
Ministar Spajić nedavno poslanicima objašnjavao zaduženje, Foto: Savo Prelević

Za razliku od slučaja ministra pravde i ljudskih prava Vladimira Leposavića gdje je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) za dvije sedmice utvrdila da je povrijedio javni interes, proces ispitivanja mogućeg ugrožavanja javnog interesa povodom zaduživanja države od 750 miliona eura u ASK još traje.

Iz ASK-a su “Vijestima” objasnili da su u vezi sa tim slučajevima prikupili dokumentaciju, koju su dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu, ali da oni takođe rade svoj dio posla.

Navode da su korišćenjem zakonskih ovlašćenja zatražili i dobili izjašnjenja od Vlade Crne Gore, odnosno Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore i Komisije za tržište kapitala.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sa sve tri adrese ASK je dobio mišljenje da je procedura odrađena zakonito.

Iz institucije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa su i u zvaničnom odgovoru “Vijestima” to potvrdili: “...

Odlukom je Vladi Crne Gore dato pravo da se može zadužiti i iznad iznosa definisanog stavom 2 člana 6 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Budžetu Crne Gore za 2020. godinu”, piše u odgovoru.

Direktorica ASK-a Jelena Perović je na pres konferenciji ranije rekla da su postupak pokrenuli nakon rasprave poslanika o tom poslu i da je to, kako je kazala, bio signal Agenciji da ispita da li je ugrožen javni interes.

Perović
Perovićfoto: Savo Prelević

“Poštovanje procedure je jako važno u svemu. Procedura nije ispoštovana u samom startu obavljanja posla, to smo čuli od medija i poslanika”, navela je ona 15. januara ove godine.

ASK je paralelno pokrenuo dva postupka za utvrđivanje mogućeg ugrožavanja javnog interesa, odnosno kršenja Zakona o sprečavanju korupcije.

Jedan se tiče utvrđivanja činjenica zaduživanja Crne Gore za 750 miliona eura i transparentnosti procesa, a povodom odluke Ministarstva finansija 9. decembra prošle godine o emitovanju državne obveznice na međunarodnom tržištu u tom iznosu.

O tome je nedavno raspravljao i skupštinski Odbor za ekonomiju, na kome je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić objasnio da je Vlada morala da se zaduži 750 miliona jer je čekalo 400 miliona duga na naplatu, a ostalih 350 miliona je trebalo za ostale potrebe.

Drugi postupak ASK se odnosi na navode ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, kome je ASK nakon ekspresnog postupka utvrdila kršenje javnog interesa i pozvala ga se uzdrži od postupanja kojim može da ima neprimjereni politički uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosuđa.

Povod je bila njegova izjava da je postupak za “državni udar” pravni skandal, da je “taj postupak zreo za ponavljanje” i da postoji mogućnost institucionalnog odgovora, odnosno da Skupština razmišlja o mogućnosti donošenja zakona o amnestiji ukoliko bi se potvrdila prvostepena presuda za pokušaj terorizma liderima DF Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

Leposavić je, kako je potvrđeno “Vijestima” iz ASK, odgovorio na preporuku ASK i ona je zaključila da je ispunio obavezu.

Leposavić: I prije nezakonitog postupka, poštovao sam nezavisnost pravosuđa

Leposavić je 15. februara obavijestio ASK da se kao ministar uzdržava od izjava, postupaka i radnji koje mogu uticati na nezavisnost pravosuđa i da svoja prava vrši u skladu sa propisima i međunarodnim standardima, saznaju “Vijesti”.

Leposavić
Leposavićfoto: Boris Pejović

Naveo je da je “na način preporučen u mišljenju (ASK) postupao i prije njegovog sačinjavanja u nezakonti sprovedenom postupku”.

Bonus video: