Traže istragu zbog otkrivanja agenata?

SAD do sada nijesu tražile od Vlade da smijeni v.d. direktora ANB Dejana Vukšića zbog otkrivanja identiteta operativaca CIA

58620 pregleda 487 reakcija 141 komentar(a)
Sumnja da tajni podaci namjerno nijesu sakriveni: Vukši, Foto: Savo Prelević
Sumnja da tajni podaci namjerno nijesu sakriveni: Vukši, Foto: Savo Prelević

Sjedinjene Američke Države do sada nisu tražile od Vlade da smijeni vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića zbog toga što je prije dva dana otkrio identitet operativaca američke tajne službe CIA i podatke o operaciji koju su vodili u Crnoj Gori, saznaju “Vijesti” u izvršnoj vlasti.

Isti izvor je ocijenio da će SAD najverovatnije zahtijevati internu kontrolu, s ciljem da se utvrdi kako je došlo do toga da Vukšić na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu dostavi članovima tog tijela tajne podatke koje nije smio da otkrije.

Izvor iz Vlade “Vijestima” je rekao da je šef ANB-a kazao da sumnja da su mu tajni podaci namjerno podmetnuti u izvještaju za članove Odbora, odnosno da namjerno nijesu sakriveni.

Ipak, tvrdi isti sagovornik, Vukšić je svjestan da to ne umanjuje njegovu odgovornost, jer je morao obratiti pažnju na dokumenta koja potpisuje. Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nije odgovorio na pitanja “Vijesti”, između ostalog i da li mu je Vukšić objasnio kako je došlo do toga.

Vukšić je u petak članovima Odbora navodno odao tajne podatke članice NATO-a, dostavljajući im i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne američke službe...

Nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović rekao je da smatra da je Vukšić “napravio propust odavanjem tajnih podataka” i da će razgovarati sa njim o tome...

Da je Vukšić otkrio tajne podatke saznalo se nakon što su članovi tog skupštinskog tijela tražili da hitno podnese ostavku zbog skandala. I dok su pojedini poslanici juče pozivali tužilaštvo da reaguje, predsjednik

Odbora Milan Knežević nakon sastanka sa Krivokapićem rekao je da smatra da to nije neka spektakularno skandalozna stvar.

“Nijesmo razgovarali o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), ali sve ono što se desilo juče zahtijeva mnogo ozboljniji pristup svih aktera sektora bezbjednosti i izvršne vlasti. Ne smatram da se desila neka spektakularno skandalozna aktivnost, ali jesu propusti koje treba ispraviti. Koliko sam shvatio Vukšića, radi se o propustu njegovih saradnika, zato je potrebno još jedno kontrolno saslušanje”, kazao je juče Knežević.

On je dan ranije najavio da će krajem marta ili početkom aprila biti održano novo kontrolno saslušanje Abazovića i Vukšića u vezi sa mogućim kršenjem tajnosti podataka.

Član Glavnog Odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković juče je rekao da je na sjednici Odbora nedvosmisleno utvrđeno nezakonito odavanje podataka jedne strane obavještajne agencije zemlje članice NATO-a.

“Pozivamo premijera Krivokapića i potpredsjednika Vlade Abazovića da razriješe dužnosti Vukšića, budući da je svojim postupanjem djelovao protiv nacionalne bezbjednosti zemlje i narušio njen ugled i povjerenje sa NATO partnerima, čime je počinio ogromnu štetu državnim interesima Crne Gore”, kazao je Zeković.

Istakao je da smatra da su Abazović i Krivokapić direktno politički odgovorni za takvo postupanje Vukšića, jer je on njihovo kadrovsko rješenje, za koje je potpredsjednik Vlade tvrdio da je dobar izbor.

Zeković je pozvao Krivokapića i Abazovića da smijene šefa ANB-a, a tužilaštvo da otvori istragu.

Njegov partijski kolega Raško Konjević, nakon sjednice Odbora čiji je član, kazao je da očekuje da Tužilaštvo otvori proceduru jer je Vukšić odavanjem tajnih podataka prekršio član 26 Zakona o tajnosti podataka.

On je rekao da je to “blamaža za ANB” i da Vukšić treba odmah da podnese ostavku.

Lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojavić rekao je da je Vukšić objavljivanjem tajnih informacija koje su u posjedu na osnovu međunarodnih bezbjednosnih protokola, dobijenih od obavještajnih službi drugih država, ugrozio nacionalnu bezbjednost, doveo u pitanje tajnost međunarodnih operacija, ugrozio bezbjednost i operativaca ANB-a i rezidenata službi drugih država.

On je ocijenio i da će taj “neviđeni skandal” imati ozbiljne i nepopravljive posljedice po međunarodni kredibilitet ANB-a, što može dovesti do izolacije naših službi od međunarodnih operacija koje su vođenje sa stranim službama i koje su od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednost Crne Gore.

Iako nije zvanično rečeno o kakvim je podacima riječ, Medojević je saopštio da su u pitanju informacije o “operativnim linijima rada za međunarodni terorizam, ekstremizam i organizovani kriminal, koji su i najveći bezbjednosni izazovi za našu zemlju i gdje nam je pomoć stranih partnerskih službi neophodna”.

Krivokapić ćuti iako su iz njegovog kabineta obećali odgovore u “najkraćem roku”

Predsjednik Vlade, iako su iz njegovog kabineta najavili da će odgovoriti u najkraćem roku, juče je izbjegao da saopšti “Vijestima” da li je razgovarao sa Vukšićem nakon propusta tokom kog su članovima Odbora otkriveni tajni podaci ANB-a i podaci o tajnim agentima SAD. Bez odgovora ostalo je i pitanje da li mu je, eventualno, Vukšić obrazložio kako je došlo do tako ozbiljnog propusta i ko je za to odgovoran, ali i pitanje da li će smijeniti v. d. direktora ANB-a.

Bonus video: