SDP: Ako ne vjeruje Mandiću, vjeruje li Đukanović sebi?

" Đukanović kaže, bio je naivan punih 8 godina koliko je podržavao politiku rata i zločina pa neka javnost sama prosudi, da se ne služimo njegovim kočijaškim rječnikom, gdje je u svemu istina i kolike su stvarno granice Đukanovićeve naivnosti", navode u SDP-u
22 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.12.2017. 19:49h

Socijaldemorkatska partija (SDP) saopštila je da lider DPS Milo Đukanović nema potrebe da se poziva na Miomčila Mandića, jer valjda vjeruje sebi.

"Kada je riječ Đukanovićevoj ulozi u politici rata i etničkog čišćenja u Bosni nema potrebe da se poziva na Momčila Mandića. Evo, sve i da ne vjeruje Mandiću, valjda vjeruje sebi koji je u januaru 1993. na Skupštni Republike Srpske, u društvu Karadžića i Mladića rekao sljedeće: „U drzavotvornom smislu u BiH imamo gotovo optimalan rezultat. Kada kazem optimalan onda valjda nije sporno da smo zadovoljni teritorijama koje tamo držimo, gotovo je optimalan zbog toga što još uvijek nijesmo realizovali onaj krajnji cilj da to postane sastavni dio zajedničke države“. Do, po Đukanoviću, optimalnog rezultata dolazilo se daljim zločinima i etničkim čišćenjima koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici. Da ne pominjemo zaključke Kongresa DPS iz 1994 o ujedinjenju Crne Gore i Hercegovine. Ali eto, Đukanović kaže, bio je naivan punih 8 godina koliko je podržavao politiku rata i zločina pa neka javnost sama prosudi, da se ne služimo njegovim kočijaškim rječnikom, gdje je u svemu istina i kolike su stvarno granice Đukanovićeve naivnosti", navode u SDP-u.

U saopštenju se dodaje da SDP-u nijesu potrebne uvrede i obmane jer imaju istinu na svojoj strani.

U saopštenju SDP-a se navodi da je upravo Đukanović uveo kočijaški rječnik na scenu na samim počecima svoje političke karijere.

"Zaboravlja da je taj kočijaški rječnik na scenu uveo upravo on na samim počecima svoje političke karijere. Dok je bio naivan i nesnalažljiv, trubio je o izdajnicima, sto posto Crnogorcima, stranim plaćenicima, demokratiji tipa kalašnjikov, šačici sulidih islamskih fundamentalista itd. SDP se takvim uličarskim rječnikom nikada nije služila, iako jeste i ranije i sada pravilno i konkretno detektovala probleme koristeći isključivo političke kvalifikacije", navode iz SDP-a.

U saopštenju se navodi da Đukanović naziva predsjednika SDP "patološkim lažovom“ zato što oni u SDP-u tvrde da je Đukanović bio protiv Prelazne Vlade na kraju 2015. godine.

"Ko je „patološki lažov“ govori sam Đukanović koji je krajem decembra 2015 rekao da je prelazna Vlada politički ultimatum i trik opozicije da na vlast dođe bez izbora, na šta Vlada neće pristati. Dalje navodi: „Je li Crna Gora u stanju koje traži prelaznu Vladu? Naše uvjerenje je da ne. Mi razumijemo da je to zahtjev naše političke konkurencije, da uđe u vlast bez izbora. Zanimljiv politički pokušaj, eksperimet, pravilnije bih ga nazvao politički trik,“, poručio je tada Đukanović i dodao da „ne smatraju da je četiri do šest mjeseci do izbora potrebno srušiti sistem da bi se izašlo u susret nerealnom političkom očekivanju“. Nekoliko dana prije toga je zahtjev za prelaznom Vladom nazvao globalnim i crnogorskim fenomenom da partije koje nijesu učestvovale na izborima budu dio Vlade. Podsjećamo javnost da je proces Parlamentarnog dijaloga koji je doveo do prelazne Vlade inicirao i vodio predsjednik SDP i tadašnji predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić. Toliko o tome", saopšteno je iz SDP-a.

Bonus video: