Crna Gora otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom

Otvorena su poglavlja 2 i 3, koja se odnose na slobodu kretanja radnika i pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga
273 pregleda 1 komentar(a)
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Crna Gora, EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.12.2017. 17:56h

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ključna za crnogorske građane.

Otvorena su poglavlja 2 i 3, koja se odnose na slobodu kretanja radnika i pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

“Poglavlje 2 o slobodi kretanja radnika govori o tome da ćemo sjutra, kad postanemo članica, imati mogućnost da svaki građanin Crne Gore dobije priliku i šansu da radi i da se nastani u bilo kojoj drugoj državi članici, pod istim uslovima kao i državljani članica EU”, kazali su agenciji Mina-business iz Ministarstva evropskih poslova (MEP).

Iz tog Vladinog resora su objasnili da će crnogorski građani, danom ulaska Crne Gore u EU, tamo gdje bude otvoreno tržište rada, moći da se zaposle bez potrebe da nabavljaju papire ili prolaze kroz birokratske procedure kako bi ostvarili pravo na rad.

“To je omogućilo da danas na teritoriji EU od 500 miliona ljudi imamo jednu slobodu kretanja i zapošljavanja koja u potpunosti omogućava da se osjećate kao građanin Evrope”, naveli su iz MEP-a.

Poglavlje 3 važno za poslovnu zajednicu i odnosi se na slobodu pružanja usluga i osnivanja preduzeća.

“Bilo koji građanin koji ima preduzeće ili firmu koja se bavi pružanjem usluga biće u prilici da danom ulaska u EU te usluge ne pruža samo na teritoriji Crne Gore, nego u bilo kojoj državi članici EU. To je veliko tržište od pola milijarde ljudi, gdje nakon otvaranja poglavlja treba dobro da se pripremimo, da bi svi oni koji pružaju usluge računali na to da će jednog dana moći i na većem tržištu da pružaju svoje usluge”, kazali su iz MEP-a.

Oni su dodali da je u ovom dijelu potrebno izgraditi kapacitete po pitanju kvalifikacija, kako bi dplome koje se dobijaju u Crnoj Gori imale prohodnost i u EU.

“Ovo nije samo rezultat koji smo postigli vrijednim radom pregovaračke strukture u poglavljima 2 i 3, nego i dokaz da smo dobro radili u vladavini prava. Nedavno je MEP objavilo non paper o stanju u oblasti vladavina prava u poglavljima 23 i 24. I u tom dokumentu Evropske komisije je notiran pozitivan napredak, koji je bio osnov da 28 država članica EU donesu odluku da danas otvorimo još dva poglavlja i zaokružimo ovu godinu”, kazali su iz MEP-a.

Otvaranje poglavlja 2 i 3 je, kako su naveli, značajan rezultat kojim Crna Gora završava godinu.

“Time se potvrđuje pozitivna dinamika koju smo imali tokom cijele godine. Crna Gora ovim utvrđuje poziciju lidera na Zapadnom Balkanu kad je u pitanju integracija u EU, sa ukupno 30 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja”, rekli su iz MEP-a.

Oni su saopštili da taj Vladin resor ulazi u narednu godinu sa spremnošću da otvori i preostala tri poglavlja i time završi proces otvaranja poglavlja.

„Smatramo da smo uradili dovoljno da bi se moglo početi sa zatvaranjem poglavlja, ali to zavisi od EU, a ne od Crne Gore”, poručili su iz MEP-a.

Bonus video: