Šušić: Jelušić, iz vaših riječi provijava viši oblik fašizma

Dodao je i da "nije problematično to što se poslanici Jelušić priviđa "uvoz birača", od kojeg tradicionalno strahuje i bivši režim", te i da su "sve te iracionalne samoobmane, poput toga da će nam odnijeti zemlju u Srbiju, ili dovesti Šumadince da sjede za biračke kutije u Ljututuke, dozvoljene u političkom diskursu"

8793 pregleda 214 reakcija 48 komentar(a)
Šušić, Foto: Prava Crna Gora
Šušić, Foto: Prava Crna Gora

Neko ko se izdaje sa kosmopolitu turbo-građanske orijentacije, ko je poslanik partije koja za sebe tvrdi da baštini ideje jednakosti, ravnopravnosti i posebno antifašizma, a da kao kriterijum za ostvarenje bilo kog prava vidi ideološku podobnost smatra veoma problematičnim funkcioner Prave Crne Gore, advokat Mitar Šušić.

On je reagovao na izjavu poslanice Građanskog pokreta URA Božene Jelušić da se Crna Gora mora štititi od nekontrolisanog davanja prava glasa ljudima koji često dolaze iz sredina sa vrijednostima koje ne korespondiraju ni sa unutrašnjim ni sa spoljnopolitčkim opredjeljenjima Crne Gore.

Šušić smatra da je tim potezom Jelušić zadala težak udarac samoj sebi.

On je pojasio da je osnovna namjera najavljene liberalizacije zakona o crnogorskom državljanstvu, rješavanje životnih pitanja građana Crne Gore, koji žive u Crnoj Gori, a "usled identitetskog kompleksa bivše vlasti decenijama nisu mogli ostvariti pravo da se nazovu građanima svoje zemlje".

"Jer, eto, i DPS je, baš kao i poslanica Jelušić tu tvorevinu koju je otimao od naroda, doživljavao kao "ranjiv sistem" kojeg treba braniti od nekontrolisanog upliva...svojih građana?", kazao je Šušić.

Dodao je i da "nije problematično to što se poslanici Jelušić priviđa "uvoz birača", od kojeg tradicionalno strahuje i bivši režim", te i da su "sve te iracionalne samoobmane, poput toga da će nam odnijeti zemlju u Srbiju, ili dovesti Šumadince da sjede za biračke kutije u Ljututuke, dozvoljene u političkom diskursu".

"Čak i za takve umotvorine uvijek se nađu kupci, i prosto kao političar - na to ima pravo. Ko će to biti sudija nad nama, koji će odlučiti koje su to sredine koje baštine vrijednosti, koje po mišljenju poslanice Jelušić "korespondiraju sa opredeljenjima Crne Gore". Ko će davati licence za podobnost da se ostvare osnovna prava čovjeka i građanina? Je li predviđeno možda da mi koji nismo iz privilegovanih sredina, čisto radi raspoznavanja, nosimo kakva vidljiva obilježja, da ne zbunjujemo napredne i pravoverne individue arijevskih shvatanja?!", naveo je on u svom saopštenju.

Ocijenio je da ljudska prava i slobode, "iz perspektive nametljivih branitelja evropskih vrijednosti", očigledno sežu samo do granica sopstvene ideologije.

"Sloboda je potpuna, dok god misliš kao i mi". To, gospođo Jelušić, nije sloboda. To je, nemojte mi zamjeriti - viši oblik fašizma. Iz toga provijava duh inkvizicije i holokausta i samo je blagoslov vremena i okolnosti što se o tome vodi polemika preko u medijima, a ne u koncentracionim logorima, smatra funkcioner Prave.

"Ako ste Vi sebe ubijedili u superiornost svoje ideologije, ja vam čestitam na konzistentnosti, ali ako ste došli do zaključka da su jednaka prava onih koji ne dijele Vaše stavove, opasnost po Vašu viziju društva, onda se bojim da ste dopustili da Vam "otvrdne srce" i da nećete znati da razlikujete dobro od zla. Ipak, ukoliko istrajete u Vašoj samodopadljivosti, slobodno na tekst budućeg zakona reagujte amandmanom, kojim ćete, zbog ideološke ispravnosti, zabraniti sticanje dvojnog državljanstva, osim za ljude rođene u Metkoviću, Republika Hrvatska, Europska unija. Zbog jednakosti i antifašizma", kazao je Šušić.

Bonus video: