Turska donirala automatske puške Vojsci Crne Gore

Riječ je o trideset pušaka, pouzdanom oružju, dizajniranom tako da nesmetano funkcioniše u ekstremno toplim i hladnim uslovima

12895 pregleda 43 reakcija 44 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Vojska Crne Gore dobila je na poklon od Turske trideset automatskih pušaka, vrijednih oko 38.500 hiljada eura, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Sastanku povodom primopredaje su prisustvovali vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za logistiku potpukovnik mr Veljko Mališić, v.d. zamjenika načelnika Generalštaba VCG pukovnik Aleksandar Pantović i vojni ataše R. Turske u Crnoj Gori, pukovnik Muhamed Kablaj.

Oni su ocijenili da je donacija pokazatelj uspješne saradnje dvije zemlje, naglasivši da će se ona nastaviti.

"Predmet donacije su puške MPT-55 i MPT-76, koje imaju identična konstruktivna rješenja, ali koriste različite NATO kalibre, 5,56x45mm i 7,62x51mm. Riječ je o pouzdanom oružju, dizajniranom tako da nesmetano funkcioniše u ekstremno toplim i hladnim uslovima. Opremljeno je "pikatini" šinama koje omogućavaju montiranje dodatne opreme, poput optičkih nišana, laserskih obilježivača cilja i slično", kazali su iz Ministarstva.

Oni su dodali da je Turska u razvoj tog naoružanja uložila oko 22 miliona dolara i da će "MPT zamijeniti automatske puške njemačkog proizvođača Hekler i Koh kao osnovno pješadijsko oružje oružanih snaga te zemlje"

Bonus video: