Stoltenberg: Možemo i moramo učiniti više

Generalni sekretar Alijanse je na konferenciji u Briselu kazao da su ministri imali pozitivnu raspravu po pitanju njegove "NATO 2030" inicijative

7727 pregleda 0 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

U odgovoru na opasnije i nepredvidivije bezbjednosno okruženje, značajno jačamo odvraćanje i odbranu, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Složili smo se da moramo učiniti više i da ćemo učiniti više. To je najbolji način da se pokaže naša solidarnost, jedinstvo i politička odlučnost", kazao je on na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara vanjskih poslova 30 zemalja članica.

Ovo je prvi sastanak u više od godinu na kojem će ministri užio raspravljati o pitanjima, jer su prethodni susreti zbog pandemije koronavirusa održavani putem videokonferencije.

Na dvodnevnom sastanku, koji se završava sjutra, učestvuje crnogorski šef diplomatije Đorđe Radulović.

Stoltenberg je na konferenciji u Briselu kazao da su ministri imali pozitivnu raspravu po pitanju njegove "NATO 2030" inicijative.

"Svrha je u tom kako NATO može nastaviti da se prilagođava na rapidno mijenjanje bezbjednosnog okruženja, sa rastućim prijetnjama i sistemskom konkurencijom, velikim promjenama u globalnoj ravnoteži snaga i sve većim izazovima po međunarodni poredak zasnovan na pravilima", kazao je on.

Dodao je da su se složili da transatlantski odnosi ostaju osnova kolektivne odbrane.

Ministri su na današnjim susretima razgovarali i o Avganistanu.

Oni su u toku dana izdali saopštenje, u kojem se poručuje da je NATO u srcu transatlantskih donosa.

"NATO je najsnažnija alijansa u istoriji, koja garantuje slobodu za milijardu ljudi, integritetih naše teritorije i zaštitu naših vrijednosti", navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Bonus video: