Radulović: Želimo da doprinesemo stabilnijem NATO okruženju

Šef crnogorske diplomatije je rekao da Crna Gora pozdravlja proces koji će omogućiti da NATO nastavi da bude politički snažna organizacija koja zauzima globalan pristup u odnosu na aktuelne izazove

4111 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MVP
Foto: MVP

Crna Gora je opredijeljena da doprinese stabilnijem NATO okruženju kroz angažman u misijama, operacijama i doprinos povjerilačkim fondovima za izgradnju partnerskih odbrambenih kapaciteta, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, u sjedištu Alijanse u Briselu.

Ministri su, kako je saopšteno iz MVP-a, tokom prvog dana sastanka razmotrili pitanja od značaja za bezbjednost evroatlantskog područja, s naglaskom na izazove u neposrednom okruženju Alijanse, na području Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Konstatovano je da naročit izazov u regionu predstavlja terorizam, te su saveznice potvrdile značaj nastavka zajedničkog djelovanja u suočavanju s ovom prijetnjom.

Sastanak je, kako se dodaje, bio prilika i za raspravu o aktuelnim dešavanjima u vezi s Avganistanom, te je potvrđena puna podrška Alijanse mirnom rješenju konflikta i nastavku mirovnih pregovora između Vlade Avganistana i talibana, kao najboljeg puta ka dugotrajnoj i održivoj stabilnosti u državi. Ponovljen je značaj konsultacija i koordinacije saveznika po tom pitanju.

Radulović je, kada je riječ o Avganistanu, istakao da Crna Gora snažno podržava pregovore o pomirenju s talibanima, značaj konsultacija sa saveznicima, kao i da će Crna Gora nastaviti da doprinosi razvoju i jačanju nacionalnih odbrambenih kapaciteta te zemlje, ističu iz MVP-a.

Blinken i Radulović
Blinken i Radulovićfoto: MVP

Ministri su današnji susret iskoristili i za nastavak razgovora o procesu „NATO 2030“ koji bi trebalo da učini tu organizaciju jačom i bolje pripremljenom za buduće izazove, a u susret Samitu. U tom kontekstu, istakli su važnost jačanja političkog jedinstva Alijanse, unaprjeđenja kolektivne odbrane, uključujući njeno prilagođavanje širokom spektru bezbjednosnih izazova modernog doba, u čemu je, kako je navedeno, ključno unaprijediti saradnju sa strateškim partnerima.

Radulović je rekao da Crna Gora pozdravlja proces koji će omogućiti da NATO nastavi da bude politički snažna organizacija koja zauzima globalan pristup u odnosu na aktuelne izazove.

Šef crnogorske diplomatije je, na marginama sastanka imao kraće bilateralne susrete sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, italijanskim ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Luiđijem di Majom, njemačkim šefom diplomatije Hajkom Masom, holandskim ministrom vanjskih poslova Stefom Blokom i slovačkim ministrom vanjskih i evropskih poslova Ivanom Korčokom.

Bonus video: