DPS pita za propuste u obavještajnom sektoru

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je da li će Vlada predložiti raspuštanje Skupštine ili preduzeti odgovornost za izostanak provjerenja, ukoliko do 31. marta ne predloži budžet za ovu godinu

3663 pregleda 15 komentar(a)
Da li će Vlada predložiti budžet u roku: Nikola Rakočević i Danijel Živković, Foto: Boris Pejović
Da li će Vlada predložiti budžet u roku: Nikola Rakočević i Danijel Živković, Foto: Boris Pejović

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Danijel Živković zatražio je od vicepremijera Dritana Abazovića da odgovori da li se osjeća odgovornim za, kako smatra, više propusta u bezbjednosnom sektoru.

“Prilikom posljednje posjete Briselu, kazali ste da postoji jak uticaj Kine i Crnoj Gori. Kako ste ranije najavili da ćete strogo voditi računa o imenovanjima u obavještajno-bezbjednosnom sektoru, a u kontekstu posljednjih ozbiljnih propusta u radu Agencije za nacionalnu bezbjednost, kao i kršenja Zakona o Agenciji i Zakona o državnim službenicima i namještenicima kroz donošenje rješenja o prestanku službe za nekoliko službenika, među kojima su i tri načelnika, da li se smatrate odgovornim za ove propuste... Kako ćete opravdati činjenicu da se iz Agencije na nezakonit način tjeraju najiskusniji operativci, a da su odluke o tome kompromitovane od početka do kraja takozvanog disciplinskog postupka?”, pitao je Živković Abazovića.

Premijerski sat i poslanička pitanja su na prvoj redovnoj sjednici koja počinje sjutra na Cetinju, a predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i ministre očekuju skoro 100 pitanja. Pitanja se odnose, između ostalog, na socijalnu i budžetsku politiku, genocid u Srebrenici, graničnom prelazu Crne Gore i Albanije...

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević pitao je da li će Vlada predložiti raspuštanje Skupštine ili preduzeti odgovornost za izostanak provjerenja, ukoliko poslanici ne glasaju do 31. marta za predloženi budžet za ovu godinu.

"Da li ćete Predlog zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu predložiti do 31. marta, sto je Vaša ustavna obaveza? Ukoliko budžet za 2021. godinu predložite u predviđenom roku, a Skupština ovaj Predlog ne donese do 31. marta, sto je Ustavom propisana nadležnost Parlamenta, da li će Vlada predložiti raspuštanje Skupštine ili ce preuzeti odgovornost za, u tom slućaju očigledan, izostanak povjerenja Vladi?", stoji u pitanju Rakočevića.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić pitao je ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića da li je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid i da li bi se poklonio žrtvama.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratska partija SDP - Albanska koalicija “Jednoglasno” Raško Konjević traži od Vlade odgovor - zašto je odbila Predlog zakona koji su podnijeli poslanici SDP, a koji se odnosi na smanjenje opterećenja po osnovu rada koja su, tvrdi, među najvećim u regionu.

“Na svaki euro ispalaćene zarade privreda plaća 64 eurocenta državi. Da li mislite da u ovakvim okolnostima privreda može da se izbori sa nametima države u uslovima ekonomske krize izazvane korona virusom? Takode, zašto ste odbili zakonski predlog SDP o kreiranju šema državnih garancija za kredite koji je urađen po ugledu na slicna zakonska rjesenja u Srbiji i drugim zemljama regiona koje su posegle za ovakvim zakonskim rješenjima kako bi pomogli privredi u uslovima kovid krize?,” navodi se u pitanju.

Njegova koleginica Draginja Vuksanović-Stanković (SDP) očekuje odgovor na pitanje da li Vlada kroz najavljene izmjene Zakona o visokom obrazovnaju na bilo koji način utiče na izmjenu postojećeg statusa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa Cetinja.

Poslanik Albanske koalicije “Jednogalsno” Fatmir Đeka, pita Vladu kada će biti otvoren granični prelaz između Crne Gore i Albanije za međunarodni drumski i jezerski saobraćaj Ckla-Zogaj na Skadarskom jezeru, za koji je prije tri godine potpisan sporazum.

Poslanika Socijaldemokrata SD Borisa Mugošu interesuje da li Vlada planira da u predlogu ovogodišnjeg budžeta stvori pretpostavke za formiranje alimentacionog fonda, a poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić očekuje odgovor o trenutnom statusu koncesionog ugovora sa d.o.o. Vektra Jakić.

Poslanik Demokrata Albin Ćeman pitao je Vladu šta će uraditi povodom činjenice da pet opština u Cmoj Gori: Petnjica, Gusinje, Tuzi, Šavnik i Plužine, nemaju formiranu Hitnu medicinsku pomoć.

Poslanica PzP-a ​Branka Bošnjak pitala je Vladu zašto ništa nije uradila, kako navodi, povodom reforme socijalnog staranja. “Zašto nijeste uradili ama baš ništa po pitanju reforme resora socijalnog staranja, već su još uvijek na svim pozicijama i u samom ministarstvu i u centrima za socijaini rad, te Crvenom krstu, osvjedočeni kadrovi prethodnog režima, prepoznati po raznim zloupotrebama i mahinacijama, i ljudi koji su stvarno u stanju socijalne potrebe, a kojih je svakim danom sve više, i dalje vape za pomoć, a ona završava samo kod probranih”, glasi pitanje Bošnjak upućeno Vladi.

O ugovorima sa vojnicima, policijskim starješinama koji su bili uz vlast DPS

Poslanica DF-a Simonida Kordić pitala je Vladu da li je u spoljno-političkom interesu Crne Gore pogoršavanje odnosa sa Kinom.

Poslanica DF Jelena Božović intersovala se kada će Vlada preispitati zakonitost više od 400 ugovora vojnika koji su zaposleni prije i nakon parlamentarnih izbora, kao i ugovore vojnika koji su tokom trajanja litija sankcionisani.

Poslanik DF-a Dragan Bojović pitao je kada će biti promijenjeni načelnici i komandiri opštinskih centara bezbjednosti koji su se posebno isticali u obračunu sa političkim neistomišljenicima bivšeg režima i učesnicima prošlogodišnjih litija.

Bonus video: