Krivokapić: Vukšić je odgovoran čovjek, teško je sve doživio, atak i na premijera jer se napada njegov ključni čovjek

"Neko je želio da inicira ovaj problem"

48043 pregleda 362 reakcija 68 komentar(a)
Foto: Biljana Matijašević
Foto: Biljana Matijašević

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je afera sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB) "afera koja mora da doživi svoj epilog".

"Rezultat tog epiloga će biti javan i transparentan. Svi oni, ako su se ogriješili, treba da u nivou svoje odgovornosti odgovaraju. Mene zabrinjava činjenica da je neko ko je vido taj podatak nije želio to da otkloni, onako kako je to definisano članom 57 (Zakon o tajnosti podataka). To me više zabrinjava. Naravno, nema čovjeka koji ne griješi, ne znam da li je bila namjera ili nenamjera, ali dvije osobe koje su radile na tom slučaju su veliki profesionalci, nijesu zamijenjeni nego su već iz sistema i to govori o tome da briga pogotovo nas pojedinačno treba da bude briga o bezbjednosti. Nadam se da se to neće ponoviti, neko je želio da inicira ovaj problem", rekao je Krivokapić na Cetinju, odgovarajući na pitanja novinara nakon premijerskog sata.

On je kazao da je v.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić profesionalac, odgovoran čovjek i vrlo je teško ovo doživio.

"Nije bio u tom trenutku fizički prisutan, ali to ne umanjuje bilo čiji odnos prema ovako osjetljivim pitanjima", naveo je Krivokapić.

Dodao je da je ovo i atak na premijera, jer ako saradnika koga on bira neko proglasi da je nekompetentan za tu funkciju, onda to znači da premijer nije znao da izabere svoje saradnike.

"Treći ključni element koji mi najviše smeta je onaj koji se predstavlja kao mjera odnosa sa međunarodnim faktorom. Ova Vlada je postigla odličan rezultat sa svim relevantnim međunarodnim institucijama i na ovaj način neko želi da minimizira naš rezultat. I četvrti, da su određeni poslanici imali priliku da se osvjedoče u taj dokument i nijesu reagovali, iako su osobe koje su prepoznate kao osobe sa jakom bezbjednosnom kulturom. Ja možda tu kulturu nemam, ne poznajem, to se uči. To može govoriti o nekoj, uslovno rečeno zloj namjeri. Ne bih volio da ova slučaj bude toliko dramatizovan", rekao je Krivokapić.

Dodao je da je povod za ovaj slučaj jedna nevjerovatna aktivnost koja se dešava u vremenu poslije izbora i pojavljivanju jedne bezbjednosno interesantne osobe Stevana Simijanovića.

"Taj čovjek uopšte nije opasan kako su ga neki predstavili. Ali je uspio da baci mamac, da se na taj mamac uhvate i oni koji imaju bezbjednosnu kulturu", kazao je Krivokapić.

Dodao je da će sve u skladu sa važećim procedurama biti na najbolji način odrađeno i da će javnost biti blagovremeno upoznata.

Na pitanje je li ga američka strana kontaktirala, kazao je da nikakvu informaciju ni od koga nije dobio, niti je imao prilike da se upozna sa slučajem dok se on nije desio.

"U trenutku dešavanja slučaja koji je toliko zagolicao crnogorsku javnost, moramo svi da se zapitamo da li je to rezultat toga što je gospodin Vukšić uspio da u kratkom vremenskom periodu stabilizuje odliv podataka iz te službe. Imam dokaze, ali nemam pravo da pričam, ali znam gdje su išle informacije i kome su direktnto dostavljane i to do sada nijednog poslanika u Skupštini nije zabrinulo, a ovo ih je zabrinulo ", rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje o rekonstrukciji Vlade, premijer je rekao da su 12 ministarstava i 12 ministara nedodirljivi.

"Sve drugo može da bude neka opcija o kojoj možemo razmišljati, pričati dogovarati se, ali je to naš stav kao Vlade i mislim da to podržavaju i ministri koji su najkompetentija Vlada u istoriji Crne Gore, jer to govore njihove reference", rekao je Krivokapić.

Govoreći o Zakonu o porijeklu imovini, Krivokapić je odgovorio da imaju tri predloga zakona - jedan je od GP URA, drugi od PzP-a i treći od "uvažene ambasade koja se ponudila da pomogne".

"Trenutno su ministar pravde Vladimir Leposavić i ministar finansija Milojko Spajić zaduženi da preko međuresorske grupe nađu najbolja rješenja. Mislim da će taj nacrt, nakon potpuno transparantne javne rasprave biti vrlo brzo dostavljen Skupštini", najavio je Krivokapić

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa tužilačkim zakonima i da li se može usvojiti budžet, predsjednik Skupštine Aleksa Bečić odgovorio je da je uvjeren da se može doći do parlamentarne većine i rješenja koji obezbjeđuju reforme u tužilaštvu i ne zaustavljaju proces EU integracija, ako se eliminiše isključivost.

"Naša potreba kao nove vlasti koja je snažno posvećena evropskim integracijama je da imamo odličnu saradnju, kao što imamo, sa međunarodnim partnerima, da ubrzamo evropski put i da tragamo za onim rješenjima koja se održiva i koja će obezbijediti zadovoljenje oba cilja, koja su kompatibilna. Da bismo ubrzali evropske integracije moramo sprovesti neophodne reforme u oblasti tužilaštva, tako da pozivam na dijalog, na razgovor i traganje za kompromisom jer niejdna isključivost nije dobra u životu, a pogotovo u politici", poručio je Bečić.

Na pitanje o čemu je razgovarao sa gradonačelnikom Cetinja, Aleksandrom Bogdanovićem, kojeg je posjetio nakon premijerskog sata, Krivokapić je odgovorio da nije mogao da prođe kancelariju gradonačelnika, a nalazi se u ovoj zgradi.

"Imao sam potrebu da mu se samo javim. Tom razgovoru se pridružio predsjednik Skupštine i imali smo vrlo interesantan razgovor koji se tiče budućih projekata u kojima je direktno učestvovao gospodin Aleksandar Kašćelan. Ukazao nam je na mogućnosti poboljšanja saradnje. To je bio spontan razgovor, bez opterećenja i nijesam imao problem da li je gospodin Kašćelan DPS ili bilo koja politička struktura jer nemam takve predrasude", rekao je Krivokapić.

Bonus video: