Šehović: Netačan podatak o broju zaposlenih u prosvjeti

"Nije riječ o povećanom broju izvršilaca, već o zakonskoj proceduri po kojoj se od ukupno oko 14 hiljada zaposlenih u prosvjeti, oko 2,5 hiljade koja su angažovana na određeno vrijeme, a kojima ugovor o radu svake godine ističe 30. juna, ponovo angažuju od septembra kada počinje školska godina"

2743 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Šehović, Foto: SD
Šehović, Foto: SD

Informacija da je broj zaposlenih u prosvjeti porastao u tehničkom mandatu prethodne Vlade za 2,7 hiljada netačna je, saopštio je bivši ministar prosvjete Damir Šehović. On je reagovao na navode premijera Zdravka Krivokapića, tokom Premijerskog sata, da je broj izvršilaca u tehničkom mandatu prethodne Vlade povećan za preko tri hiljade, od kojih je oko 2,7 hiljada u prosvjeti.

"Nije riječ o povećanom broju izvršilaca, već o zakonskoj proceduri po kojoj se od ukupno oko 14 hiljada zaposlenih u prosvjeti, oko 2,5 hiljade koja su angažovana na određeno vrijeme, a kojima ugovor o radu svake godine ističe 30. juna, ponovo angažuju od septembra kada počinje školska godina. Naravno, po proceduri koja je definisana Opštim zakonom o obrazovanju", objasnio je Šehović.

Ostatak broja se, kako dodaje, dominantno odnosi na zamjene onih osoba koje su privremeno spriječene da obavljaju vaspitno-obrazovni rad, najčešće zbog bolovanja, jer nastavni proces ne smije da trpi budući da je obrazovanje djelatnost od javnog interesa.

Šehović je ponovio da se ne radi o povećanom broju izvršilaca nego o poštovanju zakona.

“Uvjeren sam da su direktori vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su inače po zakonu odgovorni za svako pojedinačno zaposlenje, prilikom prijema ovih lica ispoštovali Opšti zakon o obrazovanju”, kazao je Šehović.

On je rekao da to Uprava za inspekcijske poslove, u svakom pojedinačnom slučaju, uvidom u dokumentaciju može provjeriti.

Bonus video: