Zvrko: Epidemiološka situacija katastrofalna, Krivokapić nije upoznat sa realnim stanjem

"Na našu veliku žalost situacija u Crnoj Gori je daleko od dobre, kako je premijer želi predstaviti. Danas u svijetu ima 7 “corona free” država a Crna Gora je jako daleko da im se ponovo pridruži. U periodu od 1.2. do 25.3.2021. u Crnoj Gori je registrovano 27.019 novozaraženih a umrlo je 419 osoba po čemu smo lošiji od čak 119 zemalja svijeta", kazao je Elvir Zvrko, član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore

7168 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Crnoj Gori su potrebne hitne izmjene mjera, prihvatanje stavova struke, masovna vakcinacija i tretiranje zdravlja građana kao vrhunski prioritet, a jednostavan zaključak je da je epidemiološka situacija katastrofalna, smatra Elvir Zvrko, član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore.

Kako je naveo, tokom premijerskog sata su očekivali da će od premijera Krivokapića dobiti validne podatke, ali i da će čuti i planove o kontroli krize nastale pojavom koronavirusa, a posebno jer je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić 11. marta izjavio da Crna Gora "ne kontroliše epidemiju".

Zvrko smatra da je Krivokapić, dolaskom na mjesto predsjednika Savjeta za borbu protiv koronavirusa, preuzeo punu odgovornost za dalji tok epidemije i "prevazilaženje organizacionih problema"

On ističe da su shvatili kako su pitanja odmicala, koliko premijer i predsjednik Savjeta nije upoznat sa realnim stanjem epidemije, iako kako kaže, "često poziva na "činjenice".

Smatra da je Krivokapić "pokušao da nas ubijedi da je epidemiološka situacija pod kontrolom", te i da kada je javno upitao "gdje u svijetu pada broj zaraženih osim u Crnoj Gori", da je jednostavan odgovor- u velikom broju zemalja.

"Na našu veliku žalost situacija u Crnoj Gori je daleko od dobre, kako je premijer želi predstaviti. Danas u svijetu ima 7 “corona free” država a Crna Gora je jako daleko da im se ponovo pridruži. U periodu od 1.2. do 25.3.2021. u Crnoj Gori je registrovano 27.019 novozaraženih a umrlo je 419 osoba po čemu smo lošiji od čak 119 zemalja svijeta. Kada se broj umrlih preračuna na milion stanovnika, Crna Gora je u ovom periodu bila na četvrtom mjestu u svijetu iza Češke, Slovačke i Mađarske. Ovo je period koji je nastupio 2 mjeseca nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokopića i najbolje odslikava kako premijer i ministarka zdravlja upravljaju krizom", kazao je Zvrko.

On je dodao da se "brzina epidemije mjeri brojem dana u kojem se duplira broj novozaraženih i umrlih", a da trenutno 133 zemlje svijeta imaju sporiji tok epidemije nego što je to slučaj u našoj zemlji.

"Broj novih slučajeva u Crnoj Gori je dupliran za 94 dana, odnosno od 21.12.2020. (44.284 oboljelih) do 25.3.2021. (88.991 oboljelih). Broj umrlih je dupliran za 98 dana, odnosno od 17.12.2020. (614 umrlih) do 25.3.2021. (1230 umrlih). Crna Gora je na drugom mjestu u svijetu, iza Andore, prema broju oboljelih na milion stanovnika dok smo na šestom mjestu u svijetu u odnosu na broj umrlih. Ovo su podaci koji bi zabrinuli svakog odgovornog građanina", smatra on.

Zvrko je osvrnuo na premijerovo obećanje da će "do 15. juna biti vakcinisano 35 odsto građana" kako bi imali uspješnu turističku sezonu, te i da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović nedavno istakao da je projekcija Vlade da će do početka juna ukupan broj vakcinisanih i ljudi koji su preboljeli koronavirus biti 70-75 odsto.

"Ako znamo da je od početka epidemije zaraženo rekordnih 14 odsto građana, dolazimo do zaključka da Vlada ima projekciju da treba da se zarazi još oko 26 odsto građana Crne Gore u sljedeća 2 mjeseca, odnosno ukupno oko 40 odsto stanovnika, kako bi bili "sigurna turistička destinacija". Katastrofalna procjena članova Vlade za koju se nadamo da se neće ostvariti", smatra on.

Dodao je da "stranci znatno realnije procjenjuju našu epidemiološku situaciju nego što to rade resorna ministarstva. Vjačeslav Volodin, predsjedavajući ruske Dume, smatra da "Crna Gora nije spremna da primi turiste jer se ne bavi ni vakcinama, ni ljekovima". Sa druge strane, i američki State Department u preporukama svojim državljanima, Crnu Goru svrstava u grupu zemalja najvišeg, četvrtog nivoa upozorenja, odnosno ne preporučuje im putovanje u našu zemlju zbog Kovid-19 infekcije"

Bonus video: