Bulajić šef Odbora za izbornu reformu, Sekulić zamjenik

Administrativni odbor sprema odluku o izboru predsjednika i članova Odbora za izborno zakonodavstvo

15439 pregleda 56 reakcija 6 komentar(a)
Imaće 14 članova: sa sjednice Odbora prethodnog saziva, Foto: Savo Prelević
Imaće 14 članova: sa sjednice Odbora prethodnog saziva, Foto: Savo Prelević

Skupštinski Administrativni odbor u utorak će utvrditi predlog odluke o izboru predsjednika, zamjenika predsjednika i članova Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Za predsjednika Odbora bi trebalo da bude imenovan potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić (DF), a za njegovog zamjenika Predrag Sekulić (DPS), saznaju “Vijesti”.

Bulajić je bio zamjenik predsjednika odbora koji je radio tokom prethodnog saziva Skupštine, dok je na čelu bio Branimir Gvozdenović (DPS).

Za članove Odbora su predloženi Predrag Bulatović i Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta (DF), Momo Koprivica i Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore, dok je u ime Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković.

Za predstavnika Socijalističke narodne partije (SNP) je delegiran Dragan Vukić, a Daliborka Pejović i Jovanka Laličić iz Demokratske partije socijalista (DPS). Socijaldemokrate (SD) su predložile Borisa Mugošu.

Za članicu odbora biće birana i poslanica Bošnjačke stranke (BS) Kenana Strujić Harbić i poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu.

Iz Evropske unije očekuju da se u izborno zakonodavstvo unese odredba o održavanju lokalnih izbora u jednom danu kako bi se smanjile političke tenzije

Predloženi rok za dostavljanje imena kandidata bio je do 15.februara, a posljednji je svoje kandidate predložio poslanički klub DPS-a i Liberalne partije. Skupština Crne Gore je krajem 2020. usvojila Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojom je predviđeno da rad ovog, privremenog radnog tijela, bude završen do 30. juna 2021.godine.

Odbor će imati 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

Predlogom odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je, između ostalog, predviđeno definisanje predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika za čije je usvajanje potrebna 2/3 podrška.

Odluku o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu predložili su Radoš Zečević, Danilo Šaranović, Dragan Ivanović, Branka Bošnjak, Miloš Konatar, Predrag Sekulić, Boris Mugoša, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević, koji su tražili da je parlament usvoji po skraćenom postupku.

Bonus video: