Lekić: Vlada da sljedećih dana zauzme stavove o tome šta dalje sa tužilačkim zakonima

"Sve treba sagledavati i u određenoj statičnosti, pa i u deficitu reformskih inicijativa vlade, što je iskorišćeno za različite oblike kontraofanzive poraženih snaga, i to ne samo propagandnog karaktere već sada izgleda i u formama uličnih para formacija", rekao je Lekić

18723 pregleda 17 komentar(a)
Lekić, Foto: Savo Prelević
Lekić, Foto: Savo Prelević

Da se ne bi umjesto rješavanja i dalje trčalo za problemima neophodno je da Vlada već sljedećih dana zauzme stavove o tome šta dalje sa tužilačkim zakonima, saopštio je danas Miodrag Lekić, predsjednik Demosa.

On je kazao da je već dovoljno vremena prošlo da bi se sumirale činjenice i ocjene nakon mišljenja Venecijanske komisije (VK) kao stručno-savjetodvnog tijela.

"Dovoljno je bilo određene nespretnosti i konfuzije, pokrivene navodno saradnjom Vlade i djelova parlamentarne većine što je s jedne strane dovela do nezadovoljavajućeg rezultata i s druge strane zamaglila odogvornost za nastali bilans. Sve treba sagledavati i u određenoj statičnosti, pa i u deficitu reformskih inicijativa vlade, što je iskorišćeno za različite oblike kontraofanzive poraženih snaga, i to ne samo propagandnog karaktere već sada izgleda i u formama uličnih para formacija", istakao je Lekić.

On je dodao da sve to treba učiniti na bazi ubjedljivih stručno-političkih argumenata, ali i dijaloga sa Evropskom unijom (EU) koji neće biti puko preuzimanje mišljenja Brisela već prije svega ozbiljno, argumentovano, državno dostojanstveno prezentovanje reformskih inicijativa.

"Uz podsjećanje da se radi o zajednički proklamovanom cilju Podgorice i Brisela, a to su usvajanje evropskih standarda, primarno ispoljenim u ovom trenutku mjerljivim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije. Zato očekujem da vlada hitno formuliše svoje stavove i dalje korake, uz konkretne predloge pokrenutih zakona, sve na osnovu već izrečenog u domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti gdje je bilo i podrške i određenih rezervi prema djelovima prethodnih varijanti. Takođe je potrebno da vlada, na bazi principa funkcionisanja političko-ustavnog sistema, što prije dostavi skupštini svoja stanovištva, poželjno i predlog zakona, da bi parlamentarna većina mogla ostvariti svoju kontrolno – zakonodavnu i javnu političku funkciju", rekao je Lekić.

Bonus video: