Nikolić: Leposavić drugi put relativizovao i negirao genocid u Srebrenici, podstiče ekstremni šovinizam

2Kao pravnik, Leposavić bi umjesto što u pojam zločina uvodi ravnotežu, morao da zna da je jedan od razloga za osnivanje sudova koji sude pojedincima, suprotstavljanje konceptu kolektivne krivice", rekao je Nikolić

7289 pregleda 53 reakcija 56 komentar(a)
Nikolić, Foto: DPS
Nikolić, Foto: DPS

Ministar Vladimir Leposavić po drugi put je relativizovao i negirao genocid u Srebrenici, i svojim licemjerjem ponovo udario na žrtve i njihove najbliže, saopštio je danas Andrija Nikolić, član Predsjedništva i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Crne Gore.

"U pokušaju da izbjegne političku kaznu, izvrće sopstvene riječi i sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore, podstiče ekstremni šovinizam. Kao pravnik, Leposavić bi umjesto što u pojam zločina uvodi ravnotežu, morao da zna da je jedan od razloga za osnivanje sudova koji sude pojedincima, suprotstavljanje konceptu kolektivne krivice", istakao je Nikolić.

On je dodao da "nedopustiv odnos Leposavića prema najvećem zločinu poslije Drugog svjetskog rata ne čudi".

"Dotični ministar u vladi Zdravka Krivokapića je svoj odnos prema Srebrenici pokazao još 1999. godine kada je bio u špaliru za doček međunarodnog teroriste i nacionaliste Nikole Kavaje u kući Milete "Čiče" Pavićevića na Draču u Podgorici, kojem su prisustvovali članovi Šešeljeve Radikalne stranke i četničkih udruženja. Na zidu iza Krivokapića tada su bila istaknuta sva četnička znamenja, ali i velika slika Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca", kazao je Nikolić.

Po njegovim riječima, "upravo u ideološkoj orijentaciji Krivokapića, nalazimo razlog zašto premijer već danima ne odgovara na poziv raznih političkih, društvenih i međunarodnih činilaca da se vlada jasno odredi prema stavovima svog ministra".

"Zato ne čudi zabrinutost i upitanost ključnih aktera međunarodne zajednice, kuda to ide Crna Gora sa ovakvom vladom", zaključio je Nikolić.

Bonus video: