Bečić: Nova vlast ostaje privržena postojećim vanjskopolitičkim prioritetima

"Sadržajna i intenzivna komunikacija na bilateralnom i multilateralnom planu, u značajnoj mjeri uticaće na brojne procese od obostranog interesa, naročito na evropsku perspektivu Crne Gore", ključna je poruka sastanka Bečića i ministra di Maja, saopšteno je iz Skupštine

8009 pregleda 4 komentar(a)
Di Majo i Bečić, Foto: Skupstina.me
Di Majo i Bečić, Foto: Skupstina.me

Nova vlast ostaje privržena postojećim vanjskopolitičkim prioritetima, sa intencijom daljeg jačanja sjevernoatlantskog savezništva, evropskog puta i regionalne saradnje.

To je kazao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđijem di Majom.

"Sadržajna i intenzivna komunikacija na bilateralnom i multilateralnom planu, u značajnoj mjeri uticaće na brojne procese od obostranog interesa, naročito na evropsku perspektivu Crne Gore", ključna je poruka sastanka Bečića i ministra di Maja, saopšteno je iz Skupštine.

Dodaje se da je Bečić ukazao na važnost činjenice da Crna Gora suštinskim reformama želi dokazati svoju opredijeljenost ka evropskoj budućnosti.

Konstatujući analogiju prioriteta novog skupštinskog saziva sa ocjenama iz Izvještaja Evropske komisije, Bečić je, kako je saopštio, potvrdio da će Skupština dati svoj puni doprinos u obezbjeđivanju neophodnih uslova za sprovođenje reformi.

Predsjednik Skupštine je podsjetio na saradnju sa Predstavničkim domom i Senatom Italije, uz usmjerenost na unapređenje parlamentarne diplomatije kroz formiranje grupe prijateljstva sa Parlamentom Italije.

Aleksa Bečić, Luiđi Di Majo
foto: Skupstina.me

Ocijenivši da posjeta predstavlja dobar osnov za jačanje saradnje, Di Majo je naglasio da veliko prijateljstvo dvije države predstavlja temelj dobrih međudržavnih odnosa Italije i Crne Gore.

On je iskazao spremnost italijanske strane za nastavak pružanja podrške u sprovođenju reformi kako bi Crna Gora što prije bila dio Evropske unije.

S tim u vezi, kako je saopšteno iz Skupštine, konstatovao je da Italija ostaje čvrsto uz Crnu Goru, uz posebni interes da saradnja i koordinacija između parlamenata budu pokretač budućih projekata od značaja za napredak u evropskim i regionalnim okvirima, ali i snaženje ukupnih bilateralnih odnosa. Kao bivši parlamentarac, naglasio je važnost uspostavljanja dinamične saradnje na nivou parlamentarnih radnih tijela.

"Italijanski ministar vanjskih poslova osvrnuo se na tekuće predsjedavanje Crne Gore Centralno evropskoj inicijativi, konstatujući da je ono od presudnog značaja u aktuelnim okolnostima i izazovima sa kojima se suočava region, kao i cijeli svijet. On je istakao da senzibilitet koji imaju nove generacije političara pruža mogućnost da da doprinos temama koje prevazilaze granice, posebno afirmišući potrebu zajedničkog djelovanja u oblasti održivog razvoja, ekologije i bezbjednosti", navodi se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić.

Bonus video: