Di Majo razgovarao sa Krivokapićem: Vaša Vlada izavala pozitivno interesovanje u Italiji

Di Majo je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da je borba protiv korupcije i kriminala u društvu uvijek prisutna i da se nikada ne završava, te da sasvim shvata probleme sa kojima se suočava Vlada

12684 pregleda 9 komentar(a)
Di Majo i Krivokapić, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić
Di Majo i Krivokapić, Foto: Gov.me/ Bojana Ćupić

Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem izavala je pozitivno interesovanje u Italiji.

To je, kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore kazao ministar vanjskih poslova Italije Luiđi Di Majo.

On je Krivokapiću čestitao na imenovanju, ali i na spremnosti da prihvati velike izazove.

Di Majo je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da je borba protiv korupcije i kriminala u društvu uvijek prisutna i da se nikada ne završava, te da sasvim shvata probleme sa kojima se suočava Vlada Krivokapića.

Italijanski ministar je istakao spremnost da pomogne Crnoj Gori, kako bi EU institucijama napori crnogorske Vlade bili predstavljeni u svjetlu najboljih namjera i evropskog puta CG.

Di Majo je istakao da Italija, Crnu Goru i čitav Zapadni Balkan, doživljava kao najbliže partnere, a naročito u vrijeme pandemije COVID-19.

"Kada je u pitanju pomoć, Italija ima na umu prvo zemlje Zapadnog Balkana. Ali se pokazalo da je poštovanje covid mjera najbolji način da izbjegnemo nezavidnu zdravstvenu situaciju", naglasio je Di Majo.

Ministar vanjskih poslova Italije, kako je saopšteno iz Vlade, zaključio je da Crna Gora može računati na pomoć kako Italije, tako i EU i UN, jer u vremenu pandemije prisustvujemo formiranju jednog novog svijeta u kom niko ne može da opstane sam.

Krivokapić je upoznao Di Maja sa krupnim društvenim procesima u čijem upravljanju bi svojim iskustvom Italija kao stariji evropski partner mogla da bude od pomoći Crnoj Gori.

Krivokapić je, saopšteno je, poručio je da je prioritet Vlade i jedini put, članstvo u EU, istakavši da su reforme u oblasti vladavine prava ključne, kako bi se ušlo u istinsku borbu sa organizovanim kriminalom i korupcijom, te da u tom pogledu očekuje razumijevanje i EU i Italije.

Krivokapić je kazao i da dvije zemlje imaju uspješnu saradnju u oblasti ekonomije i da o tome najbolje svjedoče brojni započeti projekti.

"Podmorski elektroprenosni kabl“ koji realizuju italijanska državna kompanija TERNA i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je izvrstan posao. Ako smo energetski bogati, onda ćemo kroz ovaj projekat moći i finansijski da ojačamo. Posjedujemo potencijal koji možemo valorizovati preko obnovljivih izvora energije. Podvodni električni kabl će ubuduće dobijati na još većem značaju".

Krivokapić je istakao da dvije zemlje imaju izuzetnu saradnju u oblasti obrazovanja. U oblasti kulture, sagovornici su se složili da bi razmjena mogla da bude bogatija i intezivnija, naročito na temelju naših starih dinastičkih veza.

Bonus video: