Evropska unija nije cjelovita bez Zapadnog Balkana

"Naše zemlje dijele iste vrijednosti, stoga izuzetno cijenimo čvrstu podršku Italije evropskim aspiracijama Crne Gore, i vjerujemo da će se ona nastaviti u predstojećem periodu“, kazao je Radulović

5211 pregleda 3 komentar(a)
Di Majo i Radulović, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić
Di Majo i Radulović, Foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Evropska unija nije cjelovita bez Zapadnog Balkana i u interesu svih je promovisanje politike proširenja, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je danas razgovarao sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Luiđijem di Majom, tokom njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Radulović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ovo prva posjeta ministra vanjskih poslova jedne od država članica Kvinte, te da dvije države odlikuje duga tradicija prijateljskih i partnerskih odnosa.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da postoji veliki potencijal za dalje unapređenje sveukupne saradnje najbližih susjeda.

Radulović je akcentovao da vanjska politika dvije zemlje počiva na istim i sličnim osnovama a to su odnosi sa NATO i EU, regionalna odnosno saradnja u mediteranskom regionu kao i posvećenost ljudskim pravima.

"Naše zemlje dijele iste vrijednosti, stoga izuzetno cijenimo čvrstu podršku Italije evropskim aspiracijama Crne Gore, i vjerujemo da će se ona nastaviti u predstojećem periodu“, kazao je Radulović.

Ministar je, kako je saopšteno, naglasio značaj dinamiziranja ekonomske saradnje na bazi postojećeg pravnog okvira, te predložio formiranje Zajedničkog komiteta o realizaciji programa i projekata strateške saradnje kroz koji bismo osnažili projektnu saradnju i privukli italijanske investicije.

Di Majo je pozdravio naše dosadašnje napore u okviru evropske integracije, uz ocjenu da je "Uniji potreban entuzijazam i eurofilstvo našeg društva" te da će Italija ostati snažan zagovornik politike proširenja.

"Na toj liniji, izrazio očekivanje da će Crna Gora biti prva sljedeća članica EU. On je dodao da crnogorska Vlada može da računa na ekspertsku pomoć italijanskih kolega, posebno kada je riječ o implementaciji projekata koji se sprovode u okviru EU Investicionog fonda za Zapadni Balkan", saopšteno je iz MVP.

Di Majo je naglasio da dvije zemlje razvijaju sadržajnu saradnju, kojoj su dodatan impuls dali projekti poput izgradnje podmorskog elektroprenosnog kabla, kao još jednog mosta između EU i Zapadnog Balkana.

"U kontekstu jačanja ekonomskih odnosa, predložio je organizovanje biznis foruma između crnogorskih i italijanskih kompanija. „Veliki potencijal za unapređenje bilateralne saradnje vidimo u pokretanju i sprovođenju projekata u oblasti inovativnih tehnologija“ istakao je ministar di Majo. On je naveo da je, u što skorijem roku, potrebno intenzivirati komunikaciju na ministarskom, ekspertskom i radnom nivou", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: