Gradonačelnik Budve Marko Carević:

"Sveti Stefan i Miločer vratiti državi, preispitati kako su se pojedinci domogli imovine kroz malverzacije"

Smjenom DPS kadra sa čelnih pozicija u kompanijama “Budvanska rivijera” i “Miločer” nakon tri decenije, biće moguće utvrditi kako su se pojedinci domogli najvrednijih državnih resursa, ocijenio gradonačelnik Budve

23470 pregleda 68 reakcija 27 komentar(a)
Simbol crnogorskog turizma - Sveti Stefan, Foto: Biljana Matijašević
Simbol crnogorskog turizma - Sveti Stefan, Foto: Biljana Matijašević

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević ocijenio je da Sveti Stefan i Miločer treba vratiti u državno vlasništvo i preispitati kako su se pojedinci domogli imovine kroz “brojne malverzacije”.

On je istakao da će to biti moguće uraditi nakon što poslije tri decenije kadar DPS bude smijenjen sa čelnih pozicija u kompanijama “Budvanska rivijera” i “Miločer”.

Zapitao se kako je moguće da Opština Budva, koja je gradila nekadašnji “Montenegroturist” - sadašnju kompaniju “Budvanska rivijera“, nema nijednu akciju.

“Sveti Stefan, nekada svjetski poznat, sada je mrtva priroda, uhapšena od nekih investitora, po mom mišljenju je to pranje novca”, rekao je Carević.

On je podržao mještane u brobi da se grad-hotel “Sveti Stefan“ vrati u državno vlasništvo i zahtjev da se spriječi gradnja stanova za tržište u Miločerskom parku.

Mještani su uoči vikenda upozorili da će blokirati gradilište, nakon što je građevinska operativa kompanije “Bemax“, koja je angažovana na gradnji hotela “Kraljičina plaža“ sa stanovima za tržište, uništila lokalni put. Kap koja je prelila čašu bila je i sječa borova...

Gradnju finansira kompanija “Adriatic properties“ grčkog biznismena Petrosa Statisa, koja je višedecenijski zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer...

“Mi kao Opština nemamo mogućnost da spriječimo gradnju u Miločerkom parku, znate šta smo sve radili. Protivili se da se na toj lokaciji grade stanovi za tržište, jer je to protivno interesima grada, građana i ljudi koji žive na tom lokalitetu. Bili su i protesti, slali smo dopise, pozivali Vladu, bivšu i sadašnju, da se zaustavi gradnja. Nismo praktično mogli ništa da uradimo“, kazao je Carević.

On navodi da bi, kada bi bio nadležan, odlučio da grad ponovo upravlja Hotelskom grupom “Budvanska rivijera“, podsjetivši da je “jednim potpisom jednog predsjednika Opštine Budva”, lokalna uptava poklonila 40 odsto imovine “Budvanskoj rivijeri“.

“Kroz razne mahinacije, kroz nekakve fondove, Opština danas nema nijednu akciju u ‘Budvanskoj rivijeri’. Apsurdno je to što kada sam prijavljivao svoj imovinski karton, Agencija za sprječavanje korupcije me je opomenula jer nisam prijavio 12 akcija u ‘Budvanskoj rivijeri’. Nisam ni znao da sam vlasnik tih 12 akcija. Ja koji i ne znam imam 12 akcija, a Opština Budva koja je gradila tadašnji ‘Montenegroturist’, koji je bio nosilac crnogorskog turizma, nema nijednu jedinu”.

Ističe da želi da se sve preispita i utvrdi kako je vrijedna imovina “došla u ruke pojedinaca i gdje je taj novac”.

“Ta neoliberalna ekonomija iz Donje Gorice i ti fondovi su neviđeni primjer pljačke državne imovine”.

Carević je ocijenio da je danas crnogorski turizam pao na najniže grane, a da su ga naši roditelji i đedovi gradili tako da je bio na evropskom i svjetskom nivou.

Turizam na najnižim granama: Carević
Turizam na najnižim granama: Carevićfoto: Vuk Lajović

“Kada sam kao moreplovac plovio, u Americi su tada svi znali za Sveti Stefan i Dubrovnik. Danas je Sveti Stefan mrtva priroda, uhapšena od nekih investitora koji su najavljeni da će biti nosioci razvoja elitnog turizma u Crnoj Gori. U suštini, prema mom mišljenju, to je klasično pranje para i šteta nenadoknadiva ne samo razvoju turizma, nego i mještanima. Jer kada uporedite smještajni kapacitet hotela Sveti Stefan i Miločer i privatrnog smješataja u njihovom zaleđu gdje ima oko 35 hiljada ležaja, pitam - ko je tu dobio, a ko je ugorožen. Ne smije interes jednog pojedinca da bude iznad javnog. Zbog toga je Crna Gora tu gdje jeste, ali smo zbog toga i mi tu da to mijenjamo. Borićemo se da se sve preispita i da se vrati onome čija je to imovina“.