Radulović: Božović je za ovu Vladu završen slučaj, siguran sam da Srbija može da pošalje novog ambasadora

"Ukoliko Srbija odluči da Božović i dalje bude ambasador, mi nemamo ništa protiv kao Vlada, ali mora da se pokrene procedura za dobijanje agremana..."

18228 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Đorđe Radulović, Foto: Screenshot
Đorđe Radulović, Foto: Screenshot

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović rekao je da je slučaj bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića "za ovu Vladu završen slučaj".

Radulović je to kazao odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Jovana Vuzčurovića "kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju Božovića".

"Siguran sam da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će bliže da radi na približavanju dvije država i očekujem da u narednom periodsu odrede osobu koja će biti novi ambasador. Ukoliko Srbija odluči da Božović i dalje bude ambasador, mi nemamo ništa protiv kao Vlada, ali mora da se pokrene procedura za dobijanje agremana... Ponovno traženje agremana za Božovića bio bi presedan u diplomatskoj praksi", rekao je Radulović

On je dodao je da se pitanje protjerivanje Božovića "već četiri mjeseca spočitava ovoj Vladi".

"Nota Srbiji uručena je 27. ili 28. novembra kojom je Božović proglašen personom non grata. Vlada ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića persononom non grata, a da ne prekrši konvencije. Ne mogu da očekujem od nikog da od Vlade traži da krši zakone, a konvencije su jedna vrsta zakona. Što se tiče slučaja Božovića nekoliko puta javno sam rekao da ovakve poruke nijesu poželjne i ne služe dobrosusjedskim odnosima", rekao je Radulović.

"Vlada bila jasna u stavu da se u Srebrenici dogodio genocid"

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Luiđa Škrelje, ministar je rekao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Radulovović je kazao i da je degutantno da se pravi anketa šta ko misli o genocidu u Srebrenici.

"Bilo je saopštenje Vlade i degutantno je pitati svakog ministra ponaosob o tome. Potenciranjem toga samo se budi bol i bude nove podjele", rekao je Radulović.

Dodao je i da je Vlada bila jasna u stavu da se u Srebrenici dogodio genocid.

Crna Gora ima stabilne i prijateljske odnose sa Kinom

Odgovarajući na pitanje poslanice Simonide Kordić da li je u spoljnopolitičkom interesu Crne Gore pogoršanje odnosa sa Kinom, Radulović je rekao da je država posvećena razvoju i intezerivanju bilateranih odnosa sa svim velikim globalnim akterima.

On je istakao da Crna Gora ima i da razvija dobre, stabilne i prijateljske odnose sa Kinom...

Bonus video: