Injac: U izbornoj godini u Vojsci i Ministarstvu odbrane po ugovoru o djelu zaposleno 268 civila

"Od tih 268 zaposlenih, 129 je nakon toga primljeno u radni odnos, u periodu tehničke vlade. Određeni njih broj je zadržan, a 105 ugovora je prekinuto"

14773 pregleda 25 reakcija 13 komentar(a)
Olivera Injac, Foto: Screenshot
Olivera Injac, Foto: Screenshot

U izbornoj godini u Vojsci i Ministarstvu odbrane po ugovoru o djelu je zaposleno 268 civila za koje je izdvojeno skoro milion eura.

To je danas u Skupštini saopštila ministarka odbrane Olivera Injac odgovarajući na pitanje poslanika Maksima Vučinića (Radnička partija) šta će uraditi sa generacijama koje su dobile podoficirske činove u posljednjih dvije do tri godine. Vučinić je naveo da je opšte poznato da se do tih činova dolazilo i još dolazi uz pomoć članske karte Demokratske partije socijalista.

"U izbornoj godini je broj zaposlenih civila u Vojsci i Ministarstvu odbrane na osnovu ugovoru o djelu zaista imao ekaspanzionistički rast. U 2017. taj broj je iznosio 78, u 2018. godini 110, 2019. godini 138, a u 2020. godini 268", navela je Injac.

Dodala je da je glavna karakteristika takvog zapošljavanja što nije postojao plan angažovanja ovih lica za ove vrste ugovora i da za 120 ugovora Ministarstvo finansija nije dalo suglasnost.

"Od tih 268 zaposlenih, 129 je nakon toga primljeno u radni odnos, u periodu tehničke vlade. Određeni njih broj je zadržan, a 105 ugovora je prekinuto. Svi ugovori produžavani su tokom oktobra, do kraja 2021. U narednom periodu zaista ćemo morati da se pozabavimo ovim pitanjem", rekla je Injac.

Ministarka je potvrdila da je povećan broj podoficira od 2017. do kraja 2020. i postoji objektivna zabrinutost da li je proces sproveden transparentno.

Navela je da je uspostavljen sistem ocjenjivanja podoficira što će omogućiti da se razmatra njihov dalji status u Vojsci.

"Trenutno ima 745 podoficira. Prema onome što je statistika u Ministarstvu odbrane, u 2020. je 110 podoficira zaposleno", rekla je Injac.

Ona je dodal da je tokom 2020. internim oglasom angažovana 137 osoba.

"Nijesam imala bilo kakav kontakt sa Simijanovićem"

Injac je, odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a i bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića, kazala da nije imala bilo kakav kontakt sa Stevanom Simijanovićem, niti bilo ko iz Ministarstva odbrane.

"Previše problematizujete ovo pitanje, jer je bilo mnogo više sličnih i gorih događaja u prethodnim godinama, ali s obzirom na zatvorenost sistema javnost nije imala priliku da bude upoznata o tome. Vrlo ste vješto u tome uspijevali. Ali, vjerujem da je jedan od takvih kontroverznih dogođaja i nose mnogo veći stepen kompromitacije sistema nacionalne bezbjednosti je otkrivanje krijumčarenja droge na školskom brodu Jadran", kazala je Injac.

Dodala je da to nimalo nije posmatrano iz pozitivnog ugla u međunarodnim krugovima.

"Potrebno je podići stepen odgovornosti kod svih u sistemu. Jedna od velikih slabosti sistema nacionalne bezbjednosti je to što su u svim institucijama oslabljeni mehanizmi unutrašnje kontrole", kazala je Injac.

Bošković je pitao Injac da li se sastala sa predstavnicima American Balistic Company, koju je navodno predstavljao Stevan Simijanović i da li je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović informisao o susretu sa Simijanovićem.

"Svjedocimo smo da je Abazović obavljao razgovore i sastanke sa Simijanović, a njegova partija posredovala kod dolaska, smještaja Simijanovića, čak zloupotrijebila državne resurse da Simijanoviću obezbijedi policijsku zaštitu, službene automobile i slično i da je na taj način od izbora u avgustu pa sve do 19. januara kad nismo reagovali i utvrdili da je Simijanović lažni američki diplomata i da je instruisan od treće službe koja rovari po Crnoj Gori", rekao je Bošković.

Injac je kazala da je iznenađena setom cikličnih pitanja Boškovića, koja se realno ne odnose na njenu dužnost ministra odbrane.

"Vaše pitanje ne smatram inspirativnim. Uvjerena sam da ima mnogo tema o bezbjednosti o kojima bismo vi kao član Odbora za bezbjednost i ja trebali da razgovaramo, ali o tome ćemo kad budem pozvana na sjednicu Odbora", kazala je Injac i dodala da je ona uputila poziv Odboru.

Bošković je pitao i da li je Sinjajevina i dalje u opticaju za vojni poligon i šta sadrži informacija koja je usvojena u januaru i zašto je klasifikovana.

Injac je odgovorila da je tema poligona pokrenula veliko nezadovoljstvo građana i civilnog društvo, naročito zato što je ispolitizovana prije parlamentranih izbora.

Ona je rekla da će sve odluke o budućim aktivnostima biti donijete nakon detaljne procjene svih segmenata, svakako naučnim i stručnim i da će u obzir biti uzet ekološki aspekt.

"Bilo je politizacije i političkog aktivizma u Vojsci u prethodnom periodu"

Jelena Božović (DF) pitala je Injac kada će preispitati zakonitost više od 400 ugovora vojnika koji su zaposleni prije i nakon parlamentarnih izbora, kao i ugovora vojnika koji su tokom litija sankcionisani i proganjani.

Ona je podsjetila na "partijsku aktivnost pukovnika Zorana Vukadinovića koji je poznat po saradnji sa Dušicom Vulić DPS aktivistkinjom akterom snimka koji je dospio u javnost, a u kojem ona provjerava partijsku lojalnost budućih vojnika.

Vukadinović je, kako je dodala, unaprijeđen u izaslanika odbrane Crne Gore u Sloveniji.

Injac je odgovorila da je Vukadinović opozvan sa dužnosti u Sloveniji, već neko vrijeme je u Crnoj Gori.

Ona je poručila vojnicima da imaju malo strpljenja dok se ne naprave sve reformske promjene u Ministarstvu i Vojsci.

Injac je saopštila da je u 2020. primljeno 220 vojnika po ugovoru, na osnovu oglasa iz novembra 2019. i maja 2020.

Ona je kazala da ova pitanja zaslužuju posebnu pažnju MOD i Generalštaba Vojske i da je planirano formiranje više internih komisija.

"Bilo je politizacije i političkog aktivizma u Vojsci u prethodnom periodu. Razmjere toga još nije moguće utvrditi", rekla je Injac.

Bonus video: