Klarić će biti predložen za novog generalnog sekretara Skupštine

Ta funkcija u državnom parlamentu pripašće Demokratama, dok će po jednog zamjenika imati URA i Socijalistička narodna partija

25574 pregleda 366 reakcija 11 komentar(a)
Sjednica na kojoj se bira generalni sekretar za sjutra zakazana: Klarić, Foto: Skupština Crne Gore
Sjednica na kojoj se bira generalni sekretar za sjutra zakazana: Klarić, Foto: Skupština Crne Gore

Aleksandar Klarić koji je trenutno angažovan kao savjetnik predsjednika Skupštine Alekse Bećića biće predložen za novog generalnog sekretara parlamenta, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

Sjednica parlamenta na kojoj treba da bude izabran novi generalni sekretar i njegovi zamjenici za sjutra je zakazana.

U biografiji Klarića se navodi da je diplomirao međunarodnu politiku na beogradskom Fakultetu političkih nauka gdje je trenutno na doktorskim studijama, dok je magistrirao na beogradskom Univerzitetu na temu “Značaj i uloga lokalne samouprave u Evropskoj uniji danas“.

Radni angažman je započeo 2015. godine u Centru za međunarodnu javnu politiku, gdje je obavljao funkciju predsjednika organizacije.

Učestvovao je u brojnim projektima i konferencijama iz oblasti međunarodne politike i nevladinog sektora.

U novoj raspodjeli funkcija u Skupštini mjesto generalnog sekretara pripašće Demokratama koje rukovode Skupštinom, dok će po jednog zamjenika dati URA i SNP.

Kandidati za zamjenike su Lidija Grdinić ispred SNP-a i Milena Vuković Sekulović u ime pokreta URA.

Odlazećem generalnom sekretaru Aleksandru Jovićeviću četvorogodišnji mandat ističe krajem ovog mjeseca i njegovom zamjeniku Mer­su­di­nu Gre­di­ću, dok četvorogodišnji mandat drugoj zamjenici Mariji Mirjačić ističe krajem oktobra ove godine.

Jovićević je tu poziciju pokrivao u ime SD-a, Gredić ispred Bošnjačke stranke, a Mirjačićeva ispred DPS-a.

Poslovnikom parlamenta je definisano da generalnog sekretara imenuje i razrješava Skupština na predlog predsjednika, na period od četiri godine.

Jedna od najvažnijih nadležnosti generalnog sekretara, prema Poslovniku, jeste da je on naredbodavac za finansijsko i materijalno poslovanje Skupštine i službe Skupštine i da podnosi izvještaj o korišćenju sredstava Kolegijumu predsjednika u užem sastavu i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, na njihov zahtjev, a rukovodi i skupštinskom službom.

Bonus video: