Grupa slobodnih građana "Reforma": Reformom do pravičnog i boljeg društvenog sistema

-Ovo je značajno jer u sistemu već postoji struktura koja poznaje procese i koja bi se u procesu standardizacije sistema, praćenjem i ocjenjivanjem produktivnosti i sposobnosti u procesu rada, isfiltrirala i izdvojila taj kvalitetan kadar od onih koji su neproduktivni ili nemaju adekvatne sposobnosti da obavljaju određene poslove
87 pregleda 0 komentar(a)
aleksandra šofranac, Foto: Radomir Petrić
aleksandra šofranac, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 08.05.2018. 19:12h

Među učesnicima izborne trke za lokalni parlament u Baru nalazi se i Grupa građana Unija slobodnih građana „Reforma“, koja je prijavila izbornu listu pod nazivom “Reforma” za Bar. Njihov cilj je da dolaskom na vlast doprinesu nepristrasnom sistematizovanju, racionalizaciji i standardizaciji javne uprave, lokalnih samouprava i javnih preduzeća i ustanova, sa akcentom na sprječavanju partijskog zapošljavanja .

Pokretač okupljanja oko ove ideje Aleksandra Šofranac „Vijestima“ kaže da će se zalagati za zapošljavanje stručnih ljudi „koji će raditi za korist države i građana“, sprječavanje korupcije, smanjenje troškova budžeta i stvaranje uslova za rad institucija sa maksimalnom efikasnošću.

-Time ćemo doprinijeti poboljšanju kvaliteta usluga u opštini. Nećemo djelovati kao politička partija ili NVO , već kao grupa slobodnih i nezavisnih građana koji više ne pristaju na ovaj način života i ono što nam sistem ne daje. Svoj građanski aktivizam nećemo zadržati na nivou Bara, već ćemo ga proširiti na cijelu državu- ističe Šofranac, izvršni direktor DOO "Crnogorski institut za razvoj poslovnih sistema".

Ona dodaje da nakon ulaska u vlast ova Grupa građana na određena radna mjesta neće primati svoje članove, već će „prvi put u Crnoj Gori otvoriti stvarne konkurse u javnom sektoru“.

- Svi će imati jednake šanse bez obzira na partijsku opredijeljenost, biće primljeni kandidati koji u selekciji pokažu najviši stepen znanja, stručnosti i sposobnosti-navodi sagovornica „Vijesti“.

Ona napominje da je „Reforma“ kreirana tako da nema zapošljavanja novog kadra nakon izbora „i niko ne ostaje bez posla u postojećem sistemu“ već se postojeći kadar zadržava do završetka implementacije i odrađenog praćenja i ocjenjivanja zaposlenih.

-Ovo je značajno jer u sistemu već postoji struktura koja poznaje procese i koja bi se u procesu standardizacije sistema, praćenjem i ocjenjivanjem produktivnosti i sposobnosti u procesu rada, isfiltrirala i izdvojila taj kvalitetan kadar od onih koji su neproduktivni ili nemaju adekvatne sposobnosti da obavljaju određene poslove .

Ovako bismo sproveli racionalizaciju, povećali efikasnosti rada zaposlenih i ujedno znatno rasteretili budžet i taj novac usmjerili na projekte samozapošljavanja ili otvaranja novih radnih mjesta sa pokretanjem proizvodnje-kaže Šofranac.

Prema njenim riječima, lroz spreman projekat „Reforma lokalne samouprave , javnih preduzeća i ustanova“, učesnicima izborne kampanje u Baru biće ponuđena na usvajanje Zajednička platformu o principima i načinu implementacije Akcionog Plana strategije reforme i implementacije projekta.

-Njegovom primjenom došao bi kraj starom sistemu zaposljavanja i rada svih javnih institucija, i svaki građanin bi imao mogućnost da kroz dokazanu stručnost, znanje i sposobnost dobije adekvatno radno mjesto uslovljeno zahtjevima novog standardizovanog sistema kroz nove sistematizacije svih radnih mjesta. Naglasak je na preuzimanje lične odgovornosti na svakoj rukovodećoj poziciji, da se nestručni ne bi olako prihvatali tih pozicija-rekla je Šofranac.

Pare za partije samo na osnovu rezultata

-Finansiranje partija bi regulisali na osnovu realizacije njihovih rokom uslovljenih programa, i to iz budžeta samo za odrađene projekte, ne samo zato što postoje i bave se istražiteljskim kritikovanjem, a pritom samo teže ka moći i vlasti bez strukture koja bi bilo šta unaprijedila-napominje Šofranac.

Bonus video: